| 

Aktualno

Opravite licenco za pilota helikopterja

Opravite licenco za pilota helikopterja

Ste vedeli, da za dobrih 20.000 eur in v slabe pol leta lahko postanete športni pilot helikopterja? Helikoptersko podjetje FLYCOM vam lahko v okviru svoje letalske šole nudi šolanje za naslednje licence in pooblastila:- športni pilot helikopterja PPL (H)
- poklicni pilot helikopterja CPL (H)
- učitelj športnih pilotov helikopterja
- pooblastilo za nočno letenje
- šolanje za prenos tovora s helikopterjem
- pooblastilo CVFR za letenje v kontroliranem zračnem prostoru

Osnovna športna licenca pilota helikopterja - PPL (H).
Iz prakse vidimo, da kandidati za pridobitev osnovnega dovoljenja potrebujejo od 60 do 70 ur letenja z osnovnim trenažnim helikopterjem Schweizer 300C, ki ga ima Flycom v svoji floti. Trenutna cena (brez DDV) za eno uro znaša 330,00 EUR, dokler pa pilot nima  licence, je potrebno dodati še 50,00 EUR za dodatne stroške instruktorja.
Za PPL (H) je potreben II. zdravstveni razred, ki ne odstopa bistveno od kriterija, ki je potreben za vozniški izpit, opravi pa ga letalska komisija (npr. na Bledu). Kar se teorije tiče, pa običajno splošni del predavanj izvajamo skupaj z Aeroklubom. Alpski letalski center Lesce-Bled (cena cca 400-500,00 EUR), specialistični posebej za helikopterje pa v lastni režiji, cena pa je odvisna od števila slušateljev.
Teoretični tečaj se običajno začne v januarju in konča v marcu istega leta, samo šolanje pa se začne takoj po izvedbi osnovnih predavanj in se konča s polaganjem dovoljenja pred državno izpitno komisijo, običajno še istega leta, odvisno predvsem od kandidata samega.
Za poklicno dovoljenje (CPL (H)) pa je potrebno 200 ur letenja s helikopterjem, I. zdravstveni razred in opravljeno posebno teoretični šolanje pri pooblaščeni letalski šoli (cca 500 ur predavanj). Običajno se teoretični del organizira skupno s predavanji za Adriine pilote, traja cca 6 mesecev, cena pa je odvisna od števila kandidatov.

Cena informativnega leta znaša 350,00 EUR (+DDV) za eno uro delovanja motorja helikoterja (block time), minimalne let pa zaradi specifike batnih motorjev (ciklov) traja 30 minut.

FLYCOM d.o.o

sorodni članki