| 

Posel in moda

Je factoring rešitev, primerna za vas?

Je factoring rešitev, primerna za vas?

Factoring je ena izmed sodobnejših finančnih instrumentov. Ta zelo prav pride sploh novopečenim podjetnikom, ki še nimajo dovolj finančnih sredstev. Zato si težko zagotovijo kredit ali posojilo pri banki, saj ne izpolnjujejo pogojev. Prav zato je super novica, da tudi zanje obstaja alternativa, da pridejo do finančnih sredstev, ko jih potrebujejo.

Kako metoda sploh deluje?

Metoda temelji na terjatvah, ki jih imate do strank. Te hkrati še niso zapadle v plačilo. To da imate take račune je sploh pogoj, da se je lahko poslužujete. Tako pride ta storitev v poštev za tista podjetja, ki ne zahtevajo takojšnjega plačila računov. Rok za plačilo je lahko glede na datum opravljene storitve oddaljen več tednov ali mesecev v prihodnost.

Ko se torej odločate za factoring, morate najprej najti finančnega ponudnika. Ker jih je na trgu več, se morate odločiti za tistega, ki vam najbolj ustreza. Vsak od njih ima namreč svoje pogoje poslovanja. Nekateri zahtevajo prisotnost strank, na katere se računi nanašajo, drugi ne. Razlikujejo se tudi v višini provizije in v času, v katerem vam bodo nakazali denar.

Ko se torej odločite za ustreznega ponudnika, zberete račune, ki bi jih radi priložili v sklopu factoringa. Nato ponudnik pregleda podatke o strankah. Na podlagi tega se odloči, če bo šel v postopek ali ne. Če vaše stranke nimajo neke slabe plačilne zgodovine, potem ni bojazni, da bi vas ponudnik zavrnil. Ob podpisu pogodbe obe strani soglašata, da se strinjata s pogoji. Nato pride do nakazila 80 % deleža celotnega zneska na vaš TRR. Preostanek boste dobili, ko bodo ponudniku stranke nakazale denar. Seveda ne boste dobili celotnega zneska, saj bo ta ustrezno znižan za višino provizije.

S to metodo si boste lahko hitro in učinkovito rešili začasno finančno stisko. Prav tako boste področje terjatev prepustili drugim, s čimer se boste izognili tovrstnim skrbem.

sorodni članki