| 

Postal sem podjetnik

Kako izdati elektronski račun proračunskim uporabnikom?

Kako izdati elektronski račun proračunskim uporabnikom?

Elektronski račun je osnova, na podlagi katerega stranko seznanite s storitvijo oziroma izdelki, ki jih je pri vas koristila. Na računu te storitve ali dobavo izdelkov finančno ovrednotite in postavite rok, do kdaj naj bi bil znesek nakazan na vaš transakcijski račun. Zavedati pa se je treba tudi nekaterih zakonitosti pošiljanja takega računa. Te se razlikujejo glede na to, če je naslovnik fizična oseba, pravna oseba ali predstavnik javne uprave. Katere so torej obvezne sestavine elektronskega računa in kako tak račun izstaviti proračunskim uporabnikom?

Sestavine elektronskega računa

Najprej se dotaknimo tega, kaj mora račun v tej obliki vsebovati. Pomembno je, da napišemo podatke o naslovniku ter o prejmniku. Torej ime, priimek oziroma naziv podjetja ali ustanove, naslov, davčno številko itd. Poleg tega je smiselno navesti tudi kontaktne podatke. Tako se bo lahko stranka v primeru kakršnihkoli nejasnosti obrnila na vas. Seveda je obvezna sestavina tudi številka transakcijskega računa, kamor se lahko izvede nakazilo.

Iz računa mora biti razvidno, za kakšno storitev je v navedenem primeru šlo, kakšna je cena. Pri tem mora biti upoštevana tudi vrednost DDV-ja. Račun mora biti opremljen s svojo zaporedno številko. Pisati mora, kdaj je bil izstavljen in kdaj poteče rok za plačilo.

Izstavljanje elektronskega računa v sistemu UJP

Če torej račun izstavljate proračunskemu uporabniku, veljajo za to posebna pravila. Tak račun se praviloma izda prek portala UJP. Gre za portal, na katerega se lahko prijavite z digitalnim potrdilom, z uporabniškim imenom in geslom. Porebujete tudi digitalno komponento, s katero boste lahko podpisali račune. To si enostavno naložite na računalnik skladno z navodili na portalu.

Ko se enkrat prijavite v sistem, je uporaba enostavna. Sledite navodilom in kmalu boste lahko izzstavili svoj prvi račun. Njprej morate poiskati naslovnika. Ko dobite njegovo ime, se avtomatsko izpišejo še vsi ostali podatki o določeni instituciji. Nato izpolnite vsa prazna polja in podpišite račun. Pošljite ga. Nato lahko preverjate njegov status, da vidite, če je bil že dostavljen.


sorodni članki