| 

Postal sem podjetnik

Kaj je računovodstvo in kako ga organizirati v podjetju?

Kaj je računovodstvo in kako ga organizirati v podjetju?

Računovodstvo je področje, ki ga mora pokrivati vsako podjetje. Nobeno podjetje ne more delovati brez njega. Le da ga nekatera potrebujejo v mnajšem, druga pa v večjem obsegu. Odvisno od velikosti podjetja in od pogostosti poslovnih dogodkov. Računovodstvo je poenostavljeno povedano spremljanje finančnega stanja podjetja. Pri tem se zgleda zgolj na številke. Pri tem je pomembno, kdaj točno je prišlo do kakšnih finančnih odlivov in prilivov in kakšne vrste je nek dogodek. Na podlagi tega se vodi evidenco. Ob koncu leta morajo namreč vsa podjetja oddati obsežno letno poročilo, s čimer kažejo finančno sliko poslovanja podjetja. Ta služi za obvezno poročanje državi. Poleg tega pa imajo vanjo vpogled tudi druga podjetja in zainteresirana javnost, ki lahko na pdolagi teh podatkov tudi marsikaj sklepa o podjetju in se lažje odloči, če bo šla v sodelovanje z njim ali ne.

Kako organizirati računovodstvo v podjetju?

Možnosti je več. Kot smo omenili že prej, se je pomembno vprašati, v kolikšni meri podjetje potrebuje računovodstvo. Gre zgolj za poslovne dogodke, ki se odvijajo le enkrat na vsake toliko ali se v podjetju stalno dogajajo spremembe na finančnem področju. Če vodimo trgovsko verigo s številnimi poslovalnicami, gre za velik obseg poslovanja, saj se v vsaki trgovini vsak dan veliko dogaja. Po drugi strani pa že vodimo nek s.p., kjer je glavna dejavnost lektoriranje, je ta storitev izvedena enkrat na vsake toliko in takrat je izstavljen račun. Torej gre za izjemno majhno količino poslovnih dogodkov.

Večje kot je podjetje, bolj smiselno je, da se računovodstvo organizira kar v sklopu podjetja samega kot samostojni oddelek. Po potrebi je tam lahko zaposlenih tudi več oseb. Bolj kot je podjetje majhno, manjše so te potrebe. V tem primeru se je smiselno povezati z računovodskim servisom, ki hkrati opravlja storitev za več strank, podjetij. Treba se je torej prilagoditi situaciji in se povezati s strokovnjaki na tem področju.

sorodni članki