| 

Uporabne informacije

Kako se je treba lotiti izterjave dolgov?

Kako se je treba lotiti izterjave dolgov?

Izterjave dolgov se je treba lotiti previdno in premišljeno. Pri tem je treba biti odločen, hkrati pa ohraniti korekten in spoštljiv odnos do stranke. Za uspešno izterjavo morate kdaj pa kdaj pokazati tudi sočutje, če se nekdo znajde v finančni situaciji, ki mu trenutno ne dopušča plačila. V tem primeru ste lahko razumevajoči in pripravljeni na kompromise. Vseeno pa morate dati jasen naslednji rok, do kdaj je plačilo nujno. Seveda je treba od primera do primera presoditi, na kakšen način naj bi v dani situaciji pristopali. Pri nekaterih ljudeh so bolj grobi postopki nujni, če želimo doseči svoje. Pri drugih pa to ni potrebno.

Metode, s katerimi se lahko lotimo izterjave dolgov

Tako podjetniki kot agencije se izterjave lotevajo na različne načine. Vsekakor je pametno, če je postopanje na tem področju premišljeno in postopno. Tako naj bi v prvi fazi »potipali« stranko in jo blago opomnili na znesek, ki vam ga je dolžna. To lahko naredite tako, da ji pišete elektronsko sporočilo. V njem navedite, kdaj je potekel rok za plačilo, kolikšen znesek je dolgovan, za katero storitev je v določenem primeru šlo in kdaj je bila le-ta opravljena. Nato počakajte na odgovor.

Kot še bolj učinkovita metoda se pokaže klic, saj v tem primeru stranka ne more zavlačevati in tuhtati, kdaj in na kakšen način vam bo odgovorila. V trenutku lahko iz tona glasu slišite odziv na povedano. Možnosti, da se boste v nekaj minutah dogovorili, če je na druge strani interes, so večje. Telefonski klic izkoristite za to, da stranko vprašate, zakaj še ni plačala. V naslednji fazi pa se skušajte zmeniti za nov datum, ko bo plačilo gotovo lahko izvedla.

Presodni in sodni postopki

Do zdaj smo govorili o predsodnih postopkih izterjave dolgov. Obstaja pa tudi sodna izterjava. To pomeni, da do stranke pristopite z vsemi pravnimi sredstvi in dokazi. Dokaze morate predložiti sodišču in sprožiti postopek. Nato se o primeru odloča tam. Več kot imate dokazov in podatkov, večje možnosti imate, da uspešno izterjate želen znesek.

sorodni članki