| 

Moja pisarna

Tipi multifunkcijskih naprav

Tipi multifunkcijskih naprav

Multifunkcijske naprave so novodobni tiskalniki, ki poleg tiskanja omogočajo še številne druge funkcije kot so skeniranje, fotokopiranje in drugo. Prav zaradi večnamenskosti so dobile tudi tako ime. V tokratnem članku si bomo pogledali, katere tri osnovne tipe teh naprav poznamo. Tako se boste lažje odločili, katera je najbolj primerna za vaše potrebe. Seveda je potem vsaka kategorija razčlenjena še v podrazličice. Vendar je to področje preveč kompleksno, da bi ga obravnavali v enem članku.

Multifunkcijske naprave za domačo uporabo


Najbolj enostavni tiskaniki so primerni za zasebno uporabo na domu. Takih naprav se poslužujejo uporabniki, ki se s tiskanjem ne ukvarjajo na dnevni bazi. Le na vsake toliko si želijo kaj natisniti za svoje potrebe. Torej tudi ne zahtevajo neko posebno kvaliteto. Take tiskalnike je možno dobiti že za zelo ugodno ceno. Tiskalniki so v tem primeru majhni in lahki. Postavimo jih lahko skoraj kamorkoli, zato nam ne vzamejo veliko prostora. Taki tiskalniki tiskajo zelo počasi, kar pa tovrstnih uporabnikov niti ne moti preveč, saj imajo res opravka z manjšimi količinami tiskanja. Velikokrat se lahko zgodi, da se zatakne papir, da je treba pri tiskanju rčno posegati v napravo. Ampak nizka cena odtehta vse našteto.

Naprave srednjega ranga


V drugo kategorijo spadajo multifunkcijske naprave, ki so že precej napredne. Temu primerno poskoči tudi cena, ki se pri njih giblje okoli 1000 € ali vsaj nekaj 100 €. Taki tiskalniki so odlična rešitev za tiskanje v pisarnah, kjer je obseg dela večji. Večje so tudi potrebe po kakovostnih rezultatih. Take naprave so že precej masivne, večinoma samostoječe in težke. Zato je treba prej zagotoviti zadosti prostora, kamor bomo tiskalnik lahko postavili.

Taka naprava nam zagotavlja hitro tiskanje. Možna je tudi povezava več računalnikov v sistem. Poseganja v delovanje naprave je zelo malo. Obojestransko tiskanje je avtomatsko. Večinoma je možno tudi avtomatsko tiskanje s pametnega telefona ali tablice.

Najbolj napredne naprave


V tretjo kategorijo spadajo naprave, ki so res že zelo dovršene. Zagotavljajo izjemne učinke. Niso pa to tiskalniki, ki bi bili primerni za vsakega, saj res zagotavljajo specifične funkcije. Tudi cena je izredno visoka, vendar rezultati to odtehtajo. Takih tiskalnikov se večinoma poslužujejo tisti, katerih tiskanje je osnovna dejavnost v podjetju. Lahko gre za 3D tiskalnike, ki so zmožni tiskanja v treh dimenzijah kot kopija že obstoječega predmeta ali pa se tiskanje izvaja na podlagi prej pripravljenega načrta.

Sem spadajo tudi UV tiskalniki. Njihova značilnost je, da lahko tiskanje izvajajo na najrazličnejše materiale kot so plastika, kovina, les, steklo in marsikaj drugega. Večinoma je treba za uspešen nanod barve najprej nanesti nevtralno, belo barvo. Ko se ta posuši, pa se izvede glavni nanos barve.

sorodni članki