| 

Moja pisarna

Vrste kopirnih strojev

Vrste kopirnih strojev

Kopirni stroji dandanes omogočajo številne funkcije. Uporabljamo jih lahko za tiskanje, fotokopiranje, skeniranje in še kaj, saj gre za multifunkcijske naprave, ki so zelo učinkovite. Katere pa so glavne kategorije tiskalnikov, da boste lažje izbrali pravo napravo zase?

Osnovni model


Naj najprej začnemo z najbolj enostavnimi kopirnimi stroji, ki se jih da dobiti že za nekaj 10 evrov. Gre torej za zelo poevni nakup. Sploh v primeru, ko nimate na razpolago veliko finančnih sredstev, je to odlična izbira. Kljub temu, da se seveda ti tiskalniki ne morejo primerjati s tistimi iz višjega kakovostnega ranga, pa take naprave vseeno dajajo dobre rezultate za tiste uporabnike, ki se zadovoljijo s povprečnimi rezultati. Slabost takih tiskalnikov je v tem, da so zelo počasni in da jim je treba stalno "pomagati" pri tiskanju. Prednosti pa se kažejo v tem, da gre za majhne in lahke kopirne stroje, ki jih lahko postavite že na pisalniško mizo ali na omarico. Tako si jih lahko omislite tudi v primeru pomanjkanja prostora.

Srednji rang


Druga možnost so tiskalniki srednjega kakovostnega in cenovnega ranga, za katere morate odšteti od nekaj 100 do 1000 evrov. Taki tiskalniki so neprimerljivo bolj kakovostni. Omogočajo vrhunske rezultate. Lahko si omislimo tiskalnik, ki je specializiran za hitro tiskanje dokumentov ali pa tak, s katerim lahko tiskamo visokokakovostne slike. Če je prejšnja kategorija tiskalnikov bolj primerna za domačo rabo, se tukaj že pogovarjamo o rabi v podjetju, kjer tiskanje poteka na dnevni bazi. Seveda morate imeti za nakup takega kopirnega stroja na razpolago dovolj denarja. Pa tudi prostora. Taki tiskalniki so namreč samostoječi, veliki in težki. Prav zato morate pred nakupom pomisliti, kam jih boste postavili.

Industrijski tiskalniki


Če je tudi prejšnja rubrika tiskalnikov premalo za vaše potrebe, pa lahko posežete po visokokakovostnih industrijskih tiskalnikih. Taki tiskalniki so velika investicija. Vendar pa se njihov nakup obrestuje. V to kategorijo spadajo vse tiste naprave, ki omogočajo nadrgadnjo standardnih tiskalnikov. S takimi tiskalniki tako lahko tiskate na različne materiale kot npr. na kovino, steklo, plastiko in drugo. V to kategorijo spadajo tudi v zdajšnjem času zelo popularni 3D tiskalniki, ki omogočajo, da želeno figuro natisnete v 3D podobi. Lahko gre za kopijo že obstoječega predmeta ali pa prek posebnega programa naredite izris, kako naj bi ta lik izgledal.

sorodni članki