| 

Moja pisarna

Tiskanje v barvah ali odtenkih sivine?

Tiskanje v barvah ali odtenkih sivine?

Kljub temu, da večina ljudi danes kupi tiskalnik, jim omogoča poleg črno-belega tudi barvno tiskanje, pa so še vedno na trgu tudi tiskalniki za črno-belo tiskanje. Njihova prednost je v tem, da so cenejši. Je torej odločitev za tak tip tiskalnika smiselna v vašem primeru?

Stroški

Poleg tega, da je tiskalnik, ki omogoča tiskanje le v odtenkih sivine, cenejši od tistega, ki omogoča barvno tiskanje, pa bomo na račun njihovega nakupa prihranili tudi pri sprotnih stroških tiskanja. Kartuše z črnim črnilom so namreč cenejše.

Kakovost

Nekateri tiskalniki, ki so prilagojeni zgolj za tiskanje besedila, torej črno-belo tiskanje, so tudi bolj kakovostni od tistih, ki omogočajo tudi barvno tiskanje. Razlog je v tem, da so specifično prilagojeni za tak način tiskanja. Veliko posameznikov in podjetij potrebe po barvnem tiskanju niti nima, saj uporabljajo tiskalnik zgolj za tiskanje raznih dokumentov, kjer barve niso prisotne. V tem primeru je res nesmiselno, da bi kupovali barvni tiskalnik, ki nam ne bo predstavljal nobene dodatne vrednosti.

Tiskalnik za fotografije

Po drugi strani pa je mogoča tudi druga opcija. Da recimo nameravamo tiskalnik uporabiti zgolj za tiskanje v barvah. To je še posebej pogosto, če se želimo ukvarjati s tiskanjem fotografij. V tem primeru moramo računati s tem, da so taki tiskalniki izredno kakovostni kar se tiče tovrstnega tiskanja, medtem ko se pri tiskanju besedilnih strani obnesejo bolj slabo. Prav zato moramo dobro pomisliti, v kakšne namene bomo tiskalnik uporabljali, da se ne bi prenaglili s svojo odločitvijo.

Za konec

Živimo pa v časih, ko je napredek tehnologije izjemen in tudi na področju razvoja tiskalnikov je zaslediti številne tipe. Tiskalniki so uporabni v najrazličnejše namene in omogočajo številne funkcije in novosti. V bistvu že težko kupimo res slabo napravo, saj je raven kvalitete zelo porasla. Če nameravamo tiskalnik uporabljati v zasebne namene, bo osnovni tip čisto dovolj. V primeru rabe v podjetju pa so seveda zahtevane volj specifične lastnosti, ki jih moramo zasledovati pri izbiri pravega.

sorodni članki