| 

Moja pisarna

Tiskanje v podjetju – kako znižati stroške?

Tiskanje v podjetju – kako znižati stroške?

Tiskanje je pogosto opravilo v vsaki pisarni, ki lahko predstavlja tudi pomemben vir stroškov. Ker si vsak podjetnik prizadeva, da bi stroške v podjetju čim bolj znižal, je pametno tudi temu področju nameniti posebno pozornost.

Nakup tiskalnika in kartuš

O varčevanju na račun tiskanja je pametno premisliti še preden investiramo v nakup tiskalnika. Glede na potrebe po tiskanju se tako odločimo za tak tiskalnik, ki nam bo predstavljal najnižje stroške delovanja. Tako je lahko nakup tiskalnika, ki omogoča le tiskanje črno-belih strani, dobra odločitev, če v barvah ne nameravamo tiskati, saj so taki tiskalniki dosti cenejši od barvnih.

Tiskalniki se razlikujejo tudi v tem, kakšne kartuše lahko vanje vstavljamo. V nekatere vstavimo le dve kartuši (barvno in črno-belo), nekateri pa so narejeni tako, da je vsaka barva v svoji kartuši. To je lahko boljša varianta iz tega vidika, da lahko vsako od barv porabimo do konca in viškov ne mečemo stran. Imamo pa tudi možnost, da se odločimo za nakup tiskalnika brez kartuš. V tem primeru črnilo dodajamo v za to prilagojen prekat. Ker embalaža kartuše lahko predstavlja pomemben strošek, se na tak način temu izognemo in dokupujemo le črnilo v posebnih vrečkah.

Ko nabavljamo nove kartuše, ni nujno, da posežemo po tistih, katerih znamka je enaka kot znamka tiskalnika. Lahko se odločimo za nakup primerljivih kartuš drugih proizvajalcev. Take kartuše so običajno cenejše. Njihova kakovost pa pri tem ni bistveno slabša. Take kartuše običajno tudi zdržijo za daljše obdobje uporabe.

Tiskanje na dnevni ravni

Tudi, ko že imamo v pisarni tiskalnik in nakupljene kartuše, lahko veliko naredimo za znižanje stroškov tiskanja na dnevni ravni. Za tiskanje lahko izberemo manjšo in ožjo pisavo. Ob tiskanju med možnostmi izberemo ekonomični način tiskanja. Če ni take potrebe po barvnem tiskanju, se lahko odločimo za črno-belo, s čimer bodo stroški tiskanja nižji. V vsakem primeru pa je najbolje, če do tiskanja sploh ne pride, če ni potrebe po tem. Dokument lahko preletimo le preko računalniškega ekrana ali pa ga preko elektronske pošte posredujemo želenemu naslovniku.

sorodni članki