| 

Uporabne informacije

Kaj vaš stisk roke pove o vas

Kaj vaš stisk roke pove o vas

Gotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pri rokovanju z nekom začutili vse kosti v svojih prstih in občutek, kot da vam je nekdo zdrobil dlan prav gotovo ni bil prijeten. Zlasti boleče je lahko, ko moški stisne roko ženski, ki ima na prstih več prstanov. Za nekatere moške je rokovanje izraz možatosti, vendar pa ni preveč vljudno, da ženski tako močno stisnejo roko.
Še veliko slabše, kar se vam je ravno tako že vsaj enkrat zgodilo pa je, da vam je nekdo ponudil mlahavo roko, po možnosti potno ali hladno, ki ste jo le vi stisnili in počutili ste se, kot da bi v rokah držali mrtvo ribo. Zelo zoprn občutek, saj naj bi bilo rokovanje del olike, prijeten običaj, ki pri nas ustvari prvi vtis o človeku, s katerim se rokujemo. S stiskom rok pokažemo kakšna oseba smo. Le ta ne sme biti predolg, biti mora zmeren, pa vendar čvrst in trden. Prav tako pri rokovanju človeka pogledamo v oči. S tem pokažemo svoj značaj, profesionalnost in samozavest, spoštovanje, predvsem pa da smo zaupanja vredna oseba. Le tako bomo že na začetku ustvarili dober vtis, namesti da bi ga zapravili.


Rokovanje je med ljudmi prisotno že od rojstva prvih civilizacij. Prvotno je stisk rok pomenil, da v njih nimamo orožja (glede na stopnjo kriminala, povezanega z uporabo orožja, v današnjih časih to ne bi bila slaba ideja), simbol miru in prijateljstva. Danes je to povsem običajno pri spoznavanju novih ljudi, na sestankih, pri čestitkah, zaključku (uspešno) sklenjenega posla ali pa samo, ko nekomu rečemo »kako gre?«. Rokovanje je najsplošnejša in najbolj razširjena oblika pozdrava, celo bolj od poljubljanja ali priklanjanja. Je znak zaupanja, ki je lahko podlaga pri oblikovanju močnih medsebojnih razmerij.
Po neki raziskavi v ZDA iz leta 2001 so mnogi perspektivni delodajalci dejali, da prej spregledajo piercing ali tetovažo, kot pa neučinkovito in brezosebno rokovanje. Poleg tega je več možnosti, da si vas bodo ljudje, s katerimi ste se rokovali, tudi zapomnili.

V poslovnem svetu naj bi veljalo pravilo, da prvi ponudi roko tisti, ki je v družbeni razvrstitvi na višjem položaju. Prav tako naj bi prva ponudila roko ženska moškemu in ne obratno, kar pa pri nas ni ravno v navadi. Bonton ženskam dopušča, da ne ponudijo roke prve, če tega ne želijo. Roko ponudi prva tudi starejša oseba mlajši. Vendar pa se v praksi dogaja, da te stvari ne tečejo ravno tako. Pa vendar ponujeno roko vselej sprejmemo. Je pa lahko zelo moteče in znak nespoštovanja ter slabe vzgoje, če se nekdo z nami rokuje z drugo roko v žepu ali pa s cigareto v njej.
Bonton prav tako narekuje, da se v prostoru zahodne Evrope z isto osebo lahko rokujemo le dvakrat na dan. Pri rokovanju v rokavicah mora moški vedno sneti rokavico, ženski pa bonton dopušča rokovanje z njo.

V ZDA se poslovneži pri predstavljanju vedno rokujejo, ženske ne tako pogosto. Pri Japoncih je pozdrav dolg, globok priklon, pri Kitajcih je v navadi oboje, posebnost je ta, da se ne gledajo v oči. Arabci se ponavadi najprej pozdravijo s Salam Alejkum (Mir z vami), šele nato sledi stisk rok. Včasih vam položijo roko na desno ramo in vas poljubijo na obe lici, vendar samo če ste moški. Pri pozdravu med moškim in žensko pa ženska pozdravi z rahlim gibom glave, roke pa ne sme ponuditi, moški jo pozdravi s svojo desnico na svojem srcu. V večini zahodnoevropskih držav je v navadi običajen stisk rok, trepljanje po hrbtu ali rokovanje z obema rokama ni vljudno. Poljaki pa imajo navado ženski poljubiti roko v pozdrav, kar pa vedno bolj prihaja v navado tudi v zahodni Evropi.

Ponujamo vam nekaj nasvetov v izogib mučnim stiskom rok, zadregi in s tem pokvarjenim prvim vtisom ter celo morebitni izgubi posla:
1. »Mačo kavboj«: stisk rok, ki skoraj povzroči zdrobitev vseh kosti dlani in prstov in na katerega nemalokrat naletimo tudi pri poslovnežih. Le kaj hočejo s tem dokazati? Mislim, da ni potrebe po prikazovanju fizične moči pri običajnem rokovanju.
2. »Reva«: ponavadi je to stisk rok moškega, ki se boji »poškodovanja male dame«, pri rokovanju z žensko. Vendar pa moderne poslovne ženske pričakujejo enakovreden odnos in s tem tudi normalen stisk rok s strani njihovih moških kolegov.
3. »Mrtva riba« : nima nikakršnega izraza moči. Medtem ko ni potrebe po »mačo kavboj« stisku rok, pa ima trden stisk rok večjo veljavo kot pa mlahavo ponujena roka.
4. »Štirje prsti«: ko vam oseba, s katero se nameravate rokovati v pozdrav ne ponudi cele dlani, pač pa se rokuje le z vašimi štirimi prsti.
5. »Hladno in spolzko«: ko se vam zdi kot bi se rokovali s kačo. Predlagam vam, da si preden se rokujete, malo ogrejete dlani.
6. »Potna, lepljiva dlan«: neprimerno izpostavljanje, predvsem pa nerodno. Malce otroškega pudra v prahu za pomoč.
7. »Pa sem te pokril«: se zgodi, ko vam oseba, s katero se rokujete, še z levico pokrije dlan, kot bi bilo to nekakšno skrivno rokovanje.
8. »Ne izpustim te«: ko se zdi, da stisku roke kar ni in ni konca, ker vam druga oseba enostavno noče izpustiti roke. Po dveh ali treh stiskih in nihajih je čas za spust rok. Podobno kot pri poljubu, ko se ve, kdaj je končan.
9. »Pomožna roka«: ko ima oseba, s katero se bomo rokovali v svoji desni roki hrano ali pijačo, ali morda celo cigaret in vam zato v pozdrav ponudi svojo levico. Torej vedno imejte hrano ali pijačo v svoji levi roki, da je desna pripravljena na morebitno rokovanje.
10. »Mučenje s prstani«: se lahko zgodi, ker imajo nekateri takšne prstane ali pa več njih, da vam povzročijo bolečine pri stisku rok. Skušajte omejiti število prstanov na desni roki na enega ali dva, predvsem pa bodite pozorni na tiste z ogromnimi kamni.

Trije koraki za primerno rokovanje:
• Ko se nekomu približujete, iztegnite svojo desno roko, ko ste približno meter stran. Nato jo rahlo upognite pred prsi, dlan s palcem navzgor.
• Sledi trden stisk rok, vendar brez lomljenja kosti.
• Dvakrat ali trikrat stisnite in zanihajte, nato pa spustite.
Želimo vam čim več uspešnih stiskov rok!

Simona Kržišnik, Vir: www.msn.com,  www.podjetnik.si

sorodni članki