| 

Posel in moda

Volkswagen GTI Roadster

Volkswagen GTI Roadster

GTI -srečanje ob Vrbskem jezeru je kultni dogodek, ki odraža popolno strast do avtomobilizma. Od 28. do 31. maja 2014 bo Ribnica ob Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem ponovno Meka za 150.000 ljubiteljev GTI-jev. Tradicionalni vrhunec: svetovna premiera študije, ki so jo Volkswagnovi inženirji in oblikovalci zasnovali prav za to srečanje. Letošnja oblikovalska študija je rezultat Volkswagnovega sodelovanja z družbo Sony Computer Entertainment in je bila zasnovana posebej za igro Gran Turismo 6 za igralno konzolo PS3. Na letošnjem GTI-srečanju Volkswagen iz virtualnega sveta v resničnost prenaša model GTI Roadster, Vision Gran Turismo. Prav tako Volkswagen predstavlja Golfa R 400 z močjo 294 kW (400 KM). Najnovej-ši model iz Volkswagnove tradicionalne serije pospeši od 0 do 100 km/h v samo 3,9 sekunde. Poleg tega Volkswagen tudi letos predstavlja posebnega Golfa GTI, ki so ga dodelali njihovi praktikanti.

Kot vrhunec letošnjega GTI-srečanja bo Volkswagen 29. maja ob 13. uri predstavil GTI Roadster – model, zasnovan za igro na konzoli PS3, bo tako postal resničen. GTI Roadster, Vision Gran Turismo je športni avtomobil, poln presežkov. Odprti dvosedežnik poganja 3,0-litrski motor V6 biturbo z močjo 370 kW (503 KM). Osupljiva moč motorja TSI se preko 7-stopenjskega menjalnika z dvojno sklopko (DSG) in štirikolesnega pogona (4MOTION) prenaša na 20-palčno kombinacijo koles in pnevmatik. 1.420 kg lahki športni avtomobil do hitrosti 100 km/h pospeši v 3,6 sekunde. Z modelom GTI Roadster Volkswagnova oblikovalska ekipa pod taktirko Klausa Bischoffa revolucionarno nadaljuje z razvojem vizualnega koncepta študije Design Vision GTI, ki je bila ob Vrbskem jezeru predstavljena leta 2013. Največji vzporednici med obema ob Vrbskem jezeru predstavljenima študijama je mogoče najti v predelu C-stebričkov in stranskih pragov, ki so jih potegnili iz karoserije na drugi nivo. Na spektakularnem GTI-ju v rdeči kovinski barvi vizualno posebej izstopajo velik usmernik zraka na zadku in vrata, ki se odpirajo naprej in navzgor. Z 2.494 mm ima GTI Roadster bistveno krajšo medosno razdaljo kot serijski GTI in študija Design Vision GTI. Zaradi minimalistične višine (1.090 mm) in v primerjavi z njo izredne širine (1.894 mm) proporcionalna razmerja delujejo izrazito športno. Tudi na zadnjem delu so oblikovalci sistematično uporabili različno globoke nivoje in s tem dosegli tridimenzionalni videz. Popolnoma v slogu dirkalnika so v notranjosti GTI Roadsterja namenoma izpustili dekorativne elemente in vpadljive barve.

Volkswagen poleg GTI Roadsterja predstavlja Golfa R 400, ki odraža športni potencial serije Golf, predstavljene pred natančno 40 leti, ki se je razvila v enega najuspešnejših avtomobilov na svetu. Ekstremni športnik, ki ga je razvila družba Volkswagen R GmbH, je že v svojem modelskem imenu zaznamovan z močjo – 294 kW (400 KM). Motor 2.0 TSI z geni dirkalnega motorja iz Pola za rally WRC je izjemno zmogljiv in Golfa od nič do 100 km/h izstreli v 3,9 sekunde. Najvišja hitrost je omejena na 280 km/h. Največji navor 450 Nm je na voljo že pri 2.400 vrtljajih. Celotni koncept izredno dinamičnega Golfa R 400 v vsakem detajlu zaznamuje popolnost: od motorja, preko stalnega štirikolesnega pogona 4MOTION, športnega podvozja do temeljito preoblikovane karoserije. Golf R 400 je lakiran v barvi silver flake; streha je kontrastne svetleče črne barve, ohišji zunanjih ogledal pa sta iz pristnega karbona.

sorodni članki