| 

Posel in moda

Že poznate vinoterapijo?

Že poznate vinoterapijo?

Francozi so pred dobrimi petnajstimi leti ugotovili, da je z vinom mogoče uživati in se z njim sproščati še kako drugače kot le s kozarčkom v roki. Opogumljeni s spoznanji žensk že v starem Egiptu, Babilonu, Grčiji in Rimu, ki so vino uporabljale tudi za ohranjanje lepote, ne le zdravja, so začeli ponujati tretmaje na bazi  vina in grozdja, namenjene sproščanju in negi kože. Sestavine grozdnih jagod naj bi namreč izjemno ugodno vplivale na ohranjanje kože in zagotavljale njeno pomlajevanje - dovolj tehten razlog torej, da se ponudi cel spekter tretmajev s skupnim imenom vinoterapija. Danes wellness centri s tovrstno ponudbo niso nič neobičajnega, terapije za kožo na bazi vina in grozdja so dostopne tudi v Sloveniji.

Še nekaj sproščujočih užitkov vam lahko nudijo:

Azijska masaža
Že stoletja je znano, da se na Tajskem, Kitajskem in na Japonskem veliko ljudi vsaj enkrat na teden odloči za masažo. Verjamejo namreč v njen preventivni učinek in so prepričani, da sproščenost in duševna čilost, ki jo zagotavljajo nekatere tehnike azijskih masaž, vplivata na usklajenost telesa in duha in s tem na boljše počutje, ki zagotavlja tudi boljšo delovno storilnost. Za uravnoteženost organizma uporabljajo pri azijskih masažah tudi zelišča, olja, kopeli, aromaterapijo, akupresuro in akupunkturo. Tri osnovne in najbolj razširjene tehnike azijske masaže so šiacu (japonska masaža), tuina (kitajska masaža) in nuad (tajska masaža).

Balneoterapija
Še do pred nekaj leti so bile balneoterapije namenjene predvsem zdravljenju nekaterih kroničnih bolezni ter za rehabilitacijo po poškodbah. V zadnjem času pa so  terapije s pomočjo termalnih in mineralnih vrelcev in uporaba zdravilnih blat in peloidov (to so zdravilne usedline iz blata jezer, močvirij in morja) vse bolj priljubljene tudi kot pripomoček za lepotne in preventivne namene. Balneoterapija pa je tudi pripomoček za odpravljanje celulita.

Vir: Privoščimo si..., Zm!gaj se, januar 2009, priloga časnika Večer

sorodni članki