| 

Aktualno

Zakon je zakon

Zakon je zakon

Pa čeprav slab. Važno, da je evropski in v najstrožji obliki. Pomisleki o novem protikadilskem zakonu bodo verjetno tema letošnje zime. V lokalu ali pa doma pri nedeljskem kosilu. Sam sem kadilec in sem proti kajenju v zaprtih javnih prostorih. Toda zaprti javni prostor je pasaža v Plavi laguni, nadstrešek na vrtu picerije, poslovno trgovski objekt z večmiljonskim prezračevalnim sistemom in stropom visokim 20 in več metrov. In če bi bilo v takšnih zračnih prostorih dovoljeno kaditi, sem prepričan, da pasivni kadilci ne bi bili ogroženi bolj, kot če se sprehodijo mimo vrat kadilnice, ki je namenjena samouničevalsko nagnjenim kadilcem.
Tudi prizori obcestnih kadilk pred lokali so čedalje bolj podobni muenchenskim prostitutkam. Ker  verjamem, da se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, bo čas pokazal inovativnost gostincev pri iskanju lukenj v zakonu. Ker se na gostinstvo malo spoznam in vem, da če večino gostincev ne bi najemalo študentev in malo "pošraufalo" blagajne, bi z današnjimi cenami storitev (ki so daleč od evropskih) in z evropskimi zakoni kaj hitro zaklenilo vrata. Seveda so tudi izjeme, ki jih je malo, pa vendar.
Ravno sem poslušal, kako uspešen pub v Ljubljani namerava investirati v ogromen nadstrešek, zunanje talno ogrevanje, stransko in stropno ogrevanje,... Skratka popolna priprava na kadilske goste v zimskem času. Za kakšno ceno? Koliko dodatne elektrike in energije se bo porabilo, evrope verjetno ne zanima. Pa, da bo natakar kasiral pljučnico, ko bo stregel malo na + 30 in malo na -10 c tudi ne. Seveda se kalkulacije razlike v ceni sploh še nismo dotaknili. " Ej, kaj ste vi zmešani!? 2 eura za čaj!?" se bo po uri sedenja, obdan z grelnimi napravami in polnim pepelnikom oglasil nezadovoljni gost.
Tako, dragi gostinci, prvo kalkulacija nato investicija. Jaz bom šel na cigaret ven, če do jeseni nihče ne pogrunta kaj novega.Verjetno se bo potrebno stiskati pod plinskimi greleci in si hoditi po pijačo v lokal. Škoda, da evropski zakon ne predvideva obvezne 20% napitnine. Neobdavčene seveda. Bi bilo to bolj nenavadno kot to, da je pasaža zaprt javni prostor!?

Gašper G.

sorodni članki