| 

Posel in moda

S pomočjo gibanja do boljše koncentracije

S pomočjo gibanja do boljše koncentracije

03.07.2008 ob 12:40

Ali veste, da gibanje pozitivno učinkuje tudi na koncentracijo, na čustveno ravnovesje in ne zgolj na telesne zmogljivosti? Za večjo koncentracijo vam ponujamo hitro in enostavno rešitev.

V današnjem času, ki ga zaznamuje hiter tempo življenja, nam vse preveč primanjkuje časa za družino, medosebne prijateljske in partnerske odnose. Da ne omenjamo niti hobijev ali pa športnih aktivnosti. Ravno to zadnje, gibanje, je na dnu lestvice naših prioritet, saj imamo že tekom delovnega dneva dovolj drugega napora in naprezanja, zato veliko ljudi zanemari ta majhen, a pomemben in izjemno koristen del našega vsakdana. Na splošno lahko izbirate med različnimi aktivnosti od teka, kolesarjenja, plavanja pa vse do joge, tai či ali pa drugih oblik, ki prihajajo z Vzhoda in so dandanes izjemno popularne.

Strokovnjaki pa vendarle opozarjajo, da moramo pri gibanju upoštevati 3 zlata pravila, da lahko dosežemo že omenjene želene učinke:

  1. Telesne aktivnosti ne smemo izvajati mehansko in neosredotočeno, ampak jo moramo vzeti resno in se je »zavedati«.
  2. Gibanja kot takega ne smemo analizirati, ampak ga moramo začutiti.
  3. Različne tehnike, še posebej pa športa, ne smemo jemati za neke »nespremenljive« oblike. S telesnimi aktivnostmi lahko eksperimentirate in se igrate. Pri tem lahko zaznavate tudi nove občutke, dobivate nove vtise, predvsem pa se lahko znebite tudi stresa, ki ovirajo koncentracijo.

Za konec vam predstavljamo še 3 različne tehnike za boljšo koncentracijo, ki jih lahko izvajate vsak dan, saj zahtevajo le malo časa (zgolj 35 minut) in prostora.

  1. Umirite se in se postavite tako, da imate noge v širini bokov. Potem z vzdihom dvignete roke proti stropu, z izdihom pa jih spustite in pri tem nalahno pokrčite kolena. Vajo še enkrat ponovite in pri tem pazite na pravilno dihanje.
  2. Bodite v pokončni in zravnani legi in zopet postavite noge v širino bokov. Nato se (za)zibajte s koleni, pri tem pa pazite, da imate sproščena ramena (Či gong: prebujanje energije).
  3. Eno roko položite na glavo in »potrkavajte« po njej, z drugo pa si masirajte trebuh, tako da »rišete krog«. S to vajo tako lahko stimulirate delovanje leve in desne možganske polovice. Kasneje zamenjajte položaj rok in ponovite vajo, ali pa obrnete smer pri »risanju kroga«.

Sicer pa, poletje je sploh pravi čas za gibanje, saj nam ponuja nešteto možnosti za telesno aktivnost, sploh v naravi (sprehodi, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje), tako da izkoristite te ugodne dni ter si okrepite telo in duha.

Vir: Verlag Dashöfer, založba d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat