| 

Aktualno

Nemška vlada se bo vozila v električnih avtomobilih Golf TwinDrive

Nemška vlada se bo vozila v električnih avtomobilih Golf TwinDrive

01.07.2008 ob 13:40

Nemški minister za okolje Sigmar Gabriel in prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, sta  v Automobil Forumu v Berlinu predstavila avtomobil prihodnosti: Golf TwinDrive. Vozilo z novim električnim pogonskim sistemom je del velikega projekta, ki je stekel na pobudo nemške zvezne vlade. Pod naslovom „Flottenversuch Elektromobilität“ (Poskusni vozni park na električni pogon) se je Volkswagen kot avtomobilski partner še s sedmimi partnerskimi podjetji intenzivno lotil preučevanja mobilnosti v prihodnosti.

Nemški minister za okolje Siegmar Gabriel je ob tem v Volkswagnovem Automobil Forumu Unter den Linden v Berlinu povedal: „Projekt poskusnega voznega parka na električni pogon, ki so se ga lotili partnerji iz raziskovalnih in gospodarskih organizacij, kaže, kam bo v prihodnosti usmerjena mobilnost: v učinkovito rabo obnovljive energije za potrebe prometa. S sodobnimi pogonskimi koncepti v slogu modela TwinDrive bo tako uporabnik lahko v prihodnje vsakodnevne vožnje premagoval z elektriko, pridobljeno iz sončne, vetrne in vodne energije, ob tem pa ne bo v primerjavi s klasičnimi avtomobili v nič slabšem položaju.“

„Danes si avtomobilov brez visoko učinkovitih bencinskih in dizelskih motorjev ne moremo predstavljati. Prihodnost pa bo zagotovo pripadala brezemisijskim električnim motorjem, ki jih bo možno polniti preko vtičnice,“ je dejal prof. dr. Martin Winterkorn in nadaljeval: „Golf TwinDrive, ki ga predstavljamo danes, omogoča brezemisijsko vožnjo po mestu. Obenem lahko z njim prevozimo zelo velike razdalje, pri čemer za pogon skrbi motor z notranjim zgorevanjem.“

Cilj tega širokopoteznega projekta je, da bi testni vozni park poganjala elektrika, pridobljena iz obnovljivih virov (vetrne, vodne in sončne energije). V ta namen med drugim spodbujajo serijski razvoj visokozmogljivih baterij. Poleg tega naj bi s testnimi vozili naredili korak naprej v smeri realizacije avtomobila na izključno električni pogon. Golf TwinDrive že danes s svojim velikim akcijskim radijem (pribl. 50 km), ki ga lahko prevozi z električni motorjem, nudi nove možnosti za brezemisijsko vožnjo na skoraj vseh relacijah, s katerimi se vsakodnevno srečujemo.

Pri projektu poskusnega voznega parka na električni pogon sodeluje osem nemških kooperacijskih partnerjev iz raziskovalnih in gospodarskih krogov. Družbi Volkswagen AG kot nosilki projekta stojijo ob strani podjetja E.ON (dobavitelj energije) ter GAIA in Evonik / Li-Tec (baterijska tehnologija). Z raziskovalnega področja pa svoje znanje za projekt prispevajo družba Fraunhofer Gesellschaft (raziskovalna organizacija, ki deluje na globalni ravni), inštitut za energetske in okoljske raziskave IFEU iz Heidelberga, inštitut za prometne raziskave pri Nemški vesoljski agenciji (DLR) in univerza Westfälische Wilhelms-Universität iz Münstra.

Vir: Porsche Slovenija

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 19 do 29 °C

Četrtek
od 19 do 30 °C

Petek
od 18 do 28 °C

Sobota
od 18 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat