| 

Posel in moda

Svet postaja srečnejši

Svet postaja srečnejši

01.07.2008 ob 14:45

Navkljub vsem napetostim, ki v zadnjem času pretresajo svet, so znanstveniki v raziskavi dokazali, da Zemlja postaja srečnejše okolje za življenje. Nivo zadovoljstva, ki vlada v državah, je odvisno v prvi vrsti od njihovega ekonomskega napredka, demokracije, družbene tolerance in drugih faktorjev. Vodja raziskovalcev, Ronald Inglehart iz Michiganske univerze pravi: »Prišli smo do presenetljivih odkritij. Verjeli smo namreč, da je skoraj nemogoče povečati nivo zadovoljstva v svetu.«

Po zaključkih raziskave je najsrečnejša država Danska, ZDA so zasedle šele 16. mesto, v najslabšem položaju pa je Zimbabve. Raziskava je vključevala 52 držav in okrog 350.000 prebivalcev, trajala pa je 17 let. Celotni rezultati raziskave bodo objavljeni v reviji 'Perspectives on Psychological Science' .

V vseh letih trajanja so raziskovalci postavljali dve vprašanji: Če seštejete vse, bi lahko rekli da ste zelo srečni, v glavnem srečni, ne preveč srečni ali povsem nesrečni? Z ozirom na vse, kako ste zadovoljni s svojim življenjem ta trenutek?

V preteklosti se je smatralo, da ni mogoče, da se situacija skozi čas v državah bistveno spremeni, torej so tiste države, ki se srečujejo z večjimi težavami po pravilu nesrečne. Raziskava pa je pokazala, da se z izboljšanjem življenjskih pogojev bistveno poviša tudi nivo zadovoljstva med prebivalci, primer sta Indija in Kitajska. Prebivalci bogatih držav so praviloma srečnejši od prebivalcev revnejših dežel.
« Najsrečnejše pa so tiste družbe, kjer posamezniki lahko sami izbirajo kako bodo živeli » pojasnjuje Ronald Inglehart.

Vir: Raziskava World gets Happier, www.livescience.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat