| 

Poslovne priložnosti

Najboljše države za podjetništvo

Najboljše države za podjetništvo

01.07.2008 ob 08:25

Spletni portal Forbes.com je že tretjič zapored objavil letno poročilo o najboljših državah za podjetništvo. Po gospodarskih statističnih kazalcih, ki so osnova za to poročilo, so Združene Države Amerike izgubile prvo mesto glede na lanskoletne rezultate, najvišje pa se je povzpela Saudska Arabija, ki pa sicer še ni uspela priti v lestvico desetih najboljših, ki vam jih predstavljamo mi. Vodstvo je letos tako prevzela Danska, po mnenju ekonomistov zaradi nizke inflacije, nizke brezposelnosti, poudarkom na podjetništvu, nizkih davkov in visoke stopnje inovacije ter tehnološkega znanja.

Prvo mesto: Danska
V letu 2007: 4. mesto

Po tem, ko je Danskemu premieru Anders Fogh Rasmussenu lansko leto uspelo že tretjič zapored zasesti premierski stolček, se je le-ta odločil radikalno znižati davke v državi.
Drugo mesto: Irska
V letu 2007: 21. mesto

Po zavrniti Lizbonske pogodbe na državnem referendumu, je vlada ukrepala in ustvarila nova pravila glede centralizacije in razporeditve tujih investicij v državi.
Tretje mesto: Finska
V letu 2007: 7. mesto

Izvoljena desno sredinska vlada v letu 2007 uresničuje svoje predvolilne načrte: spopasti se z upadam investicij in primanjkljajem delovne sile s pomočjo nižanja državnih davkov; povečati državno subvencioniranje raziskovalno razvojnih projektov in združiti tri največje univerze v Helsinkih.
Četrto mesto: ZDA
V letu 2007: 1. mesto

Padanje vrednosti dolarja vpliva na globalne cene proizvodov in storitev.
Peto mesto: Velika Britanija
V letu 2007: 10. mesto

Ne glede na skrb o rasti stopnje inflacije, ki je trenutno na letni ravni 3,3% (kar je 1,3 odstotka več od planirane 2% stopnje letne inflacije), spreminjajoče obrestne mere držijo v ravnotežju državni finančni trg.
Šesto mesto: Švedska
V letu 2007: 9. mesto

Državo, ki jo v zadnjih 76 letih že 65 let vodijo socialni demokrati, in njeno ekonomsko stabilnost oziroma trdnost rešujejo zasebna podjetja in podjetniki.
Sedmo mesto: Kanada
V letu 2007: 2. mesto

Po tem, ko je izvoz močno upadel v države Severne Amerike, je kanadska vlada sklenila dogovor o prosto trgovinskem sodelovanju s Kolumbijo.
Osmo mesto: Singapore
V letu 2007: 14. mesto

Ne glede na 25- letno rekordno stopnjo inflacije (7,5%), je davčno prijazni Singapore uspel bolje obvladati cenovno fluktacijo kot katerakoli druga država, tako da je pustil, da so spreminjajoče cene vodile politiko poslovanja, namesto da bi cene sproti uravnaval.
Deveto mesto: Honk Kong
V letu 2007: 8. mesto

Novo formirana agencija za odkrivanje anti-konkurenčnih poslovnih aktivnosti, ki so grozile s črnim oblakom nad že tako prosto ekonomski trg Hong Konga, je z preiskavami prispevala k odkritju podjetij, ki so bile odgovorne za "nevihtne oblake" nad ekonomskim ravnovesjem v državi.
Deseto mesto: Estonija
V letu 2007: 24. mesto

Po priključitvi v NATO in Evropsko unijo v letu 2004, se je Estonija izrazito osredotočila na tehnološki razvoj in si prizadevala postati destinacija, kjer bodo druge države iskale in našle izobraženo in usposobljeno delovno silo ter visoko tehnološko razvito infrastrukturo.

Vir: www.forbes.com - The Best Countries for Business

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 0 do 2 °C

Nedelja
od 1 do 4 °C

Ponedeljek
od 2 do 5 °C

Torek
od 3 do 5 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat