| 

Moja pisarna

Evropski in azijski kupci rešujejo lasvegaški trg pred popolnim zlomom

Evropski in azijski kupci rešujejo lasvegaški trg pred popolnim zlomom

Svetovna prestolnica igralništva Las Vegas je eno zadnjih mest v ZDA, ki so podlegla krizi ameriškega gospodarstva. Mesto blišča in greha je postalo privlačna točka za evropske kupce nepremičnin, ki izkoriščajo ugodne razmere stabilnega evra v primerjavi z dolarjem, 20-odstotno znižanje cen in pričakovane stabilne dolgoročne naložbe.

Naložbe so zastale
Las Vegas v zvezni državi Nevada se je dolgo uspešno upiral splošni ameriški gospodarski krizi, v zadnjih mesecih pa je zapadel v vsesplošno krizo kapitalskega trga. Dobički na račun igralniško-zabaviščne dejavnosti, ki so 53 odstotkov celotnega dohodka v mestu, so se zmanjšali za več kot 13 odstotkov, prav tako se je precej zmanjšala zasedenost hotelov, mesto se spopada z velikim odpuščanjem sezonskih delavcev. Vlagatelji, ki financirajo gradnjo velikih hotelov in kondominijev, so zaradi posojilne krize izgubili likvidnostna sredstva za dokončanje projektov, zato pričakujejo, da se bo gradnja tretjine načrtovanih objektov zavlekla v leto 2012. Med drugimi se je ustavila zidava enega največjih projektov v mestu, Tropicana, ki že išče zaščito bank pred stečajem. Opazovalci iz Wall Streeta opozarjajo na nevarnost množičnih gradenj v Las Vegasu, ki bi lahko povzročila zasičenost mesta z novimi nepremičninami. Načrtovana gradnja 40.000 stanovanjskih enot bi lahko povzročila še nadaljnje upadanje cen in večje finančne posledice za vlagatelje. Napovedi bi bile še bolj črnoglede, če se v zadnjem času ne bi pojavili evropski kupci, ki izkoriščajo naložbene priložnosti čez lužo.

V četrtletju petinska pocenitev
Evropski turisti na obisku v Las Vegasu v povprečju porabijo za polovico več denarja kot ameriški, ki pustijo v igralnicah v povprečju 730 dolarjev. Večina projektantov se zaveda, da je kupna moč evropskih kupcev zdaj velika, zato gradnje tržijo na evropskih tleh, z motom oglasne kampanije: Odloči se brez razmišljanja! Zaradi povečanega oglaševanja Las Vegasa na stari celini so se v zadnjem četrtletju nakupi Evropejcev povečali kar za 17 odstotkov, takoj za njimi pa se uvrščajo azijski kupci nepremičnin.

Nekatere nepremičninske posredovalnice organizirajo posebne avtobusne oglede nepremičnin, ki so naprodaj zaradi zaplenitve kot posledice nezmožnosti poravnavanja obveznosti (te so zrasle za 38 odstotkov). Zdaj je v prodaji rekordno število nepremičnin, za katere v lokalnih nepremičninskih agencijah pričakujejo, da bodo potrebovali več kot dve leti, da jih bodo prodali. V preteklih letih so se cene nepremičnin v tem mestu zviševale tudi za 44 odstotkov na leto, samo v zadnjem četrtletju pa so se pocenile za petino.

Tako se nepremičnine v Las Vegasu prodajajo po diskontnih cenah in privlačijo evropske kupce, so povedali pri agenciji Great Las Vegas Homes. Nevada velja za eno najbolj vročih točk za nakup nepremičnin v ZDA. Največ enot prodajo v bližnji okolici neonskega mestnega trušča Las Vegasa. V soseskah, kot je Henderson, so povprečne cene za nakup hiš z bazenom približno 300.000 dolarjev, na nekoliko boljših lokacijah, kot sta Della Montagna in Tremezzo, pa je treba za hiše v izmeri 350 kvadratnih metrov odšteti od 800.000 do 1,5 milijona dolarjev. Kar privlači kupce v tem delu mesta, je počitniško ozračje, pogled na gore in nadstandardni življenjski slog z obilico možnosti za igranje golfa ter odlično podnebje.

Dobiček v petih letih?
V zvezni državi Nevada ni davka na dobiček; nepremičninske dajatve so majhne in so odstotek od tržne vrednosti nepremičnine, kar je še dodatna privlačnost za kupce. Za vse, ki si želijo lokacije v mestnem središču, pa so na voljo večja enoinpolsobna stanovanja za odkupno ceno 388.000 dolarjev. Ugodne so tudi ponudbe novogradenj, kot je projekt Silver Crest Condo, s 314 nadstandardnimi apartmaji, z začetnimi cenami 344.000 dolarjev za manjše enote in 420.000 dolarjev za dvosobna stanovanja. Banke so kupcem pripravljene odobriti posojila v vrednosti do 80 odstotkov od vrednosti nepremičnine.

Analize kažejo, da so naložbe v nepremičninski trg Las Vegasa ugodne in varne. Kupci lahko pričakujejo, da se bo naložba obrestovala v petih letih, saj so časi hitrih zaslužkov na tem trgu minili. Prav tako mesto pričakuje najhitrejše okrevanje po ameriški krizi na nepremičninskem trgu.

Vir: Informacijska borza nepremičnin - http://www.ibn.si/articles/detail/3766, članek povzet: Delo, Delo FT, Nataša Zotlar-Bolce

sorodni članki