| 

Posel in moda

Dremanje v pisarni?

Dremanje v pisarni?

Se še spominjate osnovnošolskih let? Vam je kdaj uspelo za nekaj minut nasloniti glavo na klop in zadremati kar med poukom? Čeprav si nas večina ni privoščila popoldanskega dremeža že od otroških let, pa nekateri znanstveniki opozarjajo, da tovrstni počitki niso blagodejni samo za šestletnike.

Po članku, objavljenem v spletnem časopisu Washingtonpost.com so znanstveniki, ki spanje preučujejo, odkrili številne prednosti dremeža, ki ga ocenjujejo ne le kot počitek, temveč kot pravo hrano za možgane.

Raziskava, ki je potekala celih 25 let pod vodstvom raziskovalcev izraelske Univerze v Haifi, je pokazala, da so krajši počitki na delovnem mestu povečali produktivnost in zmanjšali splošno godrnjavost zaposlenih.

Druge razsikave so te izsledke še podprle. Znanstveniki Harvardske univerze so dokazali, da 45 minutni dremež izboljša sposobnost opravljanja nalog, ki so povezane z uporabo spomina.

Na rezultate so se ponekod odzvali tudi delodajalci – nekatera večja podjetja so za svoje zaposlene uredila prave sobe za počitek, ali pa so jim omogočila obujati osnovnošolske spomine in dovolila zadremati kar na delovni mizi. V New Yorku pa so odprli celo spalni salon Yelo, ki svojim strankam ponuja prostor za 20 do 40 minutne dnevne počitke. Kaj pravite?

Vir: članek Take a Nap, by Kristin Edelhauser, Entrepreneur Daily

sorodni članki