| 

Aktualno

Kosovo - spodbudno poslovno okolje za tuje investicije

Kosovo - spodbudno poslovno okolje za tuje investicije

30.06.2008 ob 09:35

Poslovno okolje na Kosovu, ki spodbuja tuje investicije, postaja konkurenčno ostalim v regiji. Prednosti so predvsem v nizkih davkih, hitri registraciji podjetij, transparentni zakonodaji za tuje investicije in fleksibilni delovni sili, so v Ljubljani povedali na mednarodni konferenci o investicijskih priložnostih na Kosovu.

Kosovo s stimulativnim poslovnim okoljem ponuja prost dostop do trga Evropske unije, je dejal Ibrahim Krasniqi s kosovskega ministrstva za trgovino in industrijo in poudaril, da največ priložnosti za investicije vidijo predvsem v energiji in rudarstvu. Tudi Shpend Ahmeti s kosovskega inštituta za napredne študije (GAP) največ priložnosti za investicije vidi na področju energije, saj se Kosovo še vedno sooča z redukcijo elektrike.

S tem, da največ investicij pričakujejo na področju energije, se je strinjal tudi Salvador Elmazi z ministrstva za energijo in rudarstvo. Vlada pripravlja študijo možnosti izrabe različnih virov energije - vetrne, sončne, geotermalne in biomase. Potem ko bodo proučili možnosti, ki naj bi jih ponudila študija, pričakujejo tudi investicije zasebnega sektorja, je dejal Elmazi.

Kot je povedal Krasniqi, ima Kosovo dober bančni sistem, ki je bil v državi na novo vzpostavljen leta 1999. Od takrat so vse banke zasebne. Po podatkih kosovske investicijske promocijske agencije (IPAK) je v finančnem sektorju slovenska Nova Ljubljanska bank tretja največja investitorka, pred njo sta avstrijska Raiffesen bank in nemška Procredit bank.

Slovenski investitorji so bili med prvimi vlagatelji na Kosovu. Med slovenskimi podjetji, ki v državi investirajo, so med drugim Telekom Slovenije, Petrol, Gorenje, Semenarna in Intereuropa. Kot je dejal Ahmeti, opažajo veliko zanimanje Slovenije za pokojninske sklade na Kosovu.

Zasebni sektor na Kosovu raste, čedalje več je tujih investitorjev, je na konferenci, ki jo je pripravil Inštitut za strateške študije v sodelovanju z Javno agencijo RS za podjetništvo in tuje investicije ter Ameriško zbornico na Kosovu, še povedal Ahmeti. Kosovo na leto izvozi proizvode v vrednosti med 90 in 130 milijonov evrov, uvoz pa znaša 1,3 milijarde evrov. Predvsem uvažajo gradbeni material, kmetijske proizvode - čeprav 50 odstotkov zemlje ni obdelane - in farmacevtske proizvode. Po njegovem bi vse proizvode, ki jih uvozijo, lahko pridelali na Kosovu.

Povzeto po Moj spletni priročnik št. 25, 24. junij 2008, vir: www.sta.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat