| 

Uporabne informacije

Vrnitev na delo po daljši odsotnosti

Vrnitev na delo po daljši odsotnosti

Vsaka nova zaposlitev in menjava službe je obenem tako stresna kot polna pričakovanj in navdušenja. Medtem ko željno pričakujete novih poznanstev in svežih začetkov, ste hkrati živčni, da ne boste kos novi službi in da se ne boste "vklopili" v okolje novih sodelavcev. Stvari se običajno dobro razpletejo same od sebe, ampak začetni dvomi so lahko ubijalski. Ljudje, ki po daljši prekinitvi oziroma odsotnosti z dela, iščejo novo zaposlitev, pa se srečujejo še z dodatnimi pomisleki. Ali bom dovolj hitro našel službo? Sem sploh še na tekočem glede tehnološkega razvoja strojne opreme, ki se je nekoč uporabljala? Bom še obvladal-a poslovno komunikacijo?

Na spletnem portalu CareerBuilder.com so pripravili anketo, na kateri so svoje bralce izpraševali kako dolgo so po daljši odsotnosti z dela (eno leto ali več) iskali in tudi uspešno našli svojo novo zaposlitev. 45% anketirancev je odgovorilo, da so novo službo našli prej kot v enem mesecu. 33% je za to porabilo od 1 do 6 mesecev. In kar 14% vprašanih je za iskanje nove službe porabilo več kot eno leto.

Da ne boste tudi vi tisti iz slednje skupine anketirancev, upoštevajte naslednjih pet napotkov, da boste po daljši odsotnosti hitreje prišli nazaj v "delovno formo".

1. Vaš življenjepis vam mora biti v pomoč. Skrbno pripravite svoj življenjepis. Vanj zapišite vse svoje izkušnje, dosežke, znanja in sposobnosti, ki bodo že sama od sebe pričala o vaši primernosti za delovno mesto, za katerega se potegujete. Tako se boste izognili vseh vprašanj, ki bi vas morda lahko spravila v zadrego.

2. Povezujte se. Svet je majhen! Več ljudi bo vedelo, da iščete novo službo, več možnosti bo, da izveste za kakšno prosto delovno mesto.

3. V znanju je moč! Bodite na tekočem z novimi trendi, tehnologijo in razvojem na svojem področju strokovne usposobljenosti. Vpišite se na izobraževalne seminarje, obiskujte strokovne sejme, učite se tujih jezikov - dokažite, da daljša odsotnost z dela, ni nujno vaša pomanjkljivost.

4. Udeležite se kakšnega dobrodelnega dela. Veliko delodajalcev smatra prostovoljno delo za namene dobrodelnih organizacij za pomembno izkušnjo. Zato posvetite nekaj svojega prostega časa za delo v eni izmed številnih dobrodelnih organizaciji in s tem pokažite svojo "plemenito" stran značaja.

5. Ostanite pozitivni. Med razgovorom za službo, poudarjajte svoje izkušnje, dosežke in nov zanos, ki ga boste doprinesli v podjetje. Ne osredotočite se na pomanjkanje kadra v podjetju in ne mislite, na to "da morajo nekoga nujno vzeti". Nekateri delodajalci si vzamejo veliko časa, tudi nekaj mesecev, za razmislek in zato, da za prosto delovno mesto najdejo ustreznega in sposobnega delavca, ki ga šele nato zaposlijo v redno delovno razmerje.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Returning to the Work Force After an Absence?, Five tips - By Brent Rasmussen, chief operating officer for CareerBuilder.com

sorodni članki