| 

Posel in moda

Solate za vsakogar

Solate za vsakogar

19.06.2008 ob 14:14

Tukaj so! Sončni in topli dnevi! Z njimi tudi lažja in tanjša oblačila, ki razkrivajo čez zimo pridobljene kilograme, ki smo jih do danes uspeli "zakriti" z bolj zimskimi oblačili. Zato storimo nekaj za svoj videz in obenem svoje zdravje, ter si privoščimo za malico ali kosilo lahko solato, ob kateri si bo vaše telo po vseh zimskih kulinaričnih razvratih končno malo "oddahnilo" in lažje zadihalo. Če pa ne potrebujete post-zimske diete, storite nekaj "balzamičnega" za svoj želodec.

Nekaj predlogov za lahke malice.

1. Kumarična solata z jogurtom
Sestavine: 80 dag kumar, 3 dl jogurta, 2 žlici kisle smetane, 1 limona, pol šopka kopra, sol, poper.
Priprava: Kumare operemo, po želji olupimo in jih narežemo na tenka kolesca. Limono ožamemo. Jogurt, kislo smetano in limonin sok razžvrkljamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in z nasekljanim koprom. Prelijemo kumare, zmešamo in postrežemo. Po želji vmešamo stisnjen česen, drobnjak ... Jogurt lahko zamenjamo s kislim mlekom ali kefirjem.
 
2. Cvetača z redkvicami in drobnjakom
Sestavine: 1 cvetača (približno 1 kg), 2 šopka redkvic, 1 šopek drobnjaka, 1 žlica kaper, pol limone, 2 žlici gorčice, 3 žlice olja, sol, poper.
Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in skuhamo. Redkvice očistimo in narežemo na lističe. Drobnjak nasekljamo. Limono ožamemo in zmešamo z gorčico, soljo, poprom, drobnjakom in nasekljanimi kaprami. Prelijemo cvetačo in redkvice, zmešamo in takoj postrežemo.
3. Kuhan por v solati z meto  
Sestavine: 80 dag mladega pora, 6 žlic olivnega olja, 3 žlice kisa, nekaj vejic sveže mete, sol, poper.
Priprava: Pore dobro očistimo in operemo, nato pa jih kar cele nekaj minut kuhamo v osoljenem kropu. Dobro jih odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Medtem oplaknemo in osušimo meto ter jo drobno nasekljamo. Zmešamo jo z olivnim oljem in kisom. Polivko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter prelijemo por. Z enako polivko lahko prelijemo npr. tudi mlade čebulice ali drugo mlado zelenjavo.
4. Solata z grenivkami in mozzarelo
Sestavine: 20 dag stebelne zelene, 4 rdeče grenivke, 1 rdeča paprika, 20 dag mešane zelene solate in radiča 25 dag mozzarele, 1 šopek drobnjaka, olje, balzamični kis, sol, poper.
Priprava: Grenivke olupimo, razdelimo na krhlje in poskušamo odstraniti čim več bele kožice. Nato krhlje grenivk prerežemo na pol. Stebelno zeleno, papriko, solato in radič očistimo, operemo in narežemo. Mozzarelo narežemo na kocke. Razžvrkljamo pet žlic olja in tri žlice balzamičnega kisa ter prelijemo narezane sestavine.
Solimo, popramo in zmešamo. Potresemo z nasekljanim drobnjakom in postrežemo. 
5. Solata z avokadom in agrumi
Sestavine: 2 avokada, majhna glavica ledenke, 2 pomaranči, 2 grenivki, granatno jabolko, limona, olivno olje, sol, poper. Priprava: Oba avokada prerežemo in odstranimo koščici. Polovice olupimo in narežemo na krhlje. Ledenko očistimo, operemo in narežemo. Granatno jabolko prerežemo in izdolbemo zrnca. Pomaranči in grenivki olupimo. Krhljem odstranimo vso belo kožico. Limono ožamemo. Avokado in sadje zmešamo. Pokapamo z olivnim oljem in limoninim sokom ter začinimo s soljo in poprom. Zmešamo in takoj postrežemo.
6. Solata z orehi, sirom in sadjem
Sestavine: 20 dag najljubše mešane solate (ledenka, radič, kodrasta solata, motovilec, ...), 1 kislo jabolko, 15 dag grozdja, 10 dag sira brie, 3 dag orehovih jedrc, balzamični kis, olivno olje, sol, poper.
Priprava: Orehova jedrca preberemo in grobo nasekljamo ali pa pustimo cele. Solato očistimo, operemo in narežemo. Jabolko olupimo, peščišče izrežemo in jabolko narežemo na tanke krhlje. Grozdje operemo. Brie narežemo na kocke. Solato in sadje zmešamo. Tri žlice balzamičnega kisa, pet žlic olivnega olja, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo solato. Zmešamo in potresemo s sirom in orehovimi jedrci.
7. Zeljna solata z ananasom
Sestavine: 60 dag zelja, majhen ananas, jabolko, 3 žlice solatne majoneze, 1 dl navadnega jogurta, 2 žlici kisle smetane, žlica medu, limona, sol, poper. Priprava: Zelje očistimo, operemo in zelo tanko narežemo. Ananas olupimo, očistimo in narežemo. Jabolko narežemo na krhlje ali naribamo. Limono operemo in ožamemo. Zelje, ananas in jabolko zmešamo ter pokapamo z limoninim sokom. Majonezo, jogurt, kislo smetano in med zmešamo. Začinimo s soljo in poprom. Prelijemo solato, zmešamo in za kratek čas postavimo v hladilnik. Po želji solati dodamo pomaranče, mandarine ...
8. Solata s piščancem in grozdjem
Sestavine: 25 dag piščančjega fileja, pol limone, 30 dag belega grozdja, 20 dag zelja, 1 glavica vitlofa, 2 korenčka, 1 pomaranča, olivno olje, sol, poper.
Priprava: Piščančji file solimo in z obeh strani opečemo na malo olja. Ohlajeno meso narežemo na trakove. Grozdne jagode prerežemo na pol. Zelje in vitlof narežemo, korenček narežemo na tanka kolesca. Meso, zelenjavo in grozdje zmešamo. Limono in pomarančo ožamemo in sok zmešamo z nekaj žlicami olja. Solimo, popramo in prelijemo solato.
9. Solata s sirom in sadjem
Sestavine: 25 dag ementalerja, 30 dag grozdja, 3 hruške, 2 jabolki, 5 dag orehovih jedrc, pol glavice kodraste solate, 3 žlice limoninega soka, pol žličke sladkorja, 1 ščepec cimeta, sol, poper, 4 žlice orehovega olja.
Priprava: Sir narežemo na kocke ali trakove. Sadje operemo. Grozdne jagode prerežemo na polovico. Jabolkom in hruškam izrežemo peščišče in jih narežemo na krhlje. Orehe grobo nasekljamo. Limonin sok, olje, sladkor, cimet, sol in poper razžvrkljamo in prelijemo sir, sadje in orehe. Zmešamo in za 15 minut postavimo v hladilnik. Medtem očistimo in narežemo kodrasto solato in jo, preden postrežemo, zmešamo z ostalo solato.
 
10. Slastna grška solata
Sestavine: 1 velika kumara, 2 papriki, 1 čebula, 4 paradižnikov, 25 dag sira feta, pol skodelice črnih oliv, 3 žlice olivnega olja, vinski kis, sol, poper, origano.
Priprava: Zelenjavo operemo. Kumaro olupimo, jo vzdolžno prerežemo in odstranimo semenje. Kumaro in čebulo narežemo na kolesca, papriko očistimo in narežemo na kvadratke, paradižnike na osmine. Feto narežemo na kocke. Vso zelenjavo in olive zmešamo. Olje, kis, sol, poper in origano dobro zmešamo in prelijemo solato. Potresemo s feto. Postrežemo npr. s čebulnim kruhom.
 
11. Paradižnik in bučke v jogurtovi solati
Sestavine: 2 večji, tenki buči, olupljeni in narezani na tenke rezine, 2 mladi čebuli, narezani na koščke, 1 zelena paprika, narezana na drobne koščke, 2 dl jogurta, 1 žlička drobno narezanega koperca, sol in poper po okusu, 2 srednje velika paradižnika, narezana na rezine. Priprava: V posodi za solato zmešamo bučke, papriko in mlado čebulo. Dodamo premešan jogurt, koperc, sol, poper in vse dobro zmešamo. Nazadnje dodamo rezine paradižnika.
12. Poletna solata
Sestavine: pest makaronov, 1 paradižnik, 1 paprika, 6 do 8 kroglic mocarele, strok česna, pločevinka tune, debela rezina sira emental (ali kaj drugega), 2 kuhani jajci, limonin sok, olivno olje, bazilika.
Priprava: Medtem ko se kuhajo makaroni, pripravimo solato: paradižnik in papriko narežemo na kocke, dodamo na kocke narezan sir in mocarelo. Premešamo, dodamo kuhani jajci in tuno. Za preliv zmešamo olivno olje, sok ene limone in na drobno sesekljan česen ter baziliko. Skuhane makarone odcedimo, mlačne potresemo po solati, dodamo preliv in vse skupaj dobro premešamo.
 
13. Sadna solata s sirom
Sestavine: 30 dag gauda sira, 30 dag banan, 10 dag jabolk, 10 dag majoneze, 3 žlice jogurta, 10 dag kislih kumaric, 2 kisli papriki, limonin sok, 1 mala žlička gorčice (lahko pekoče), peteršilj, sol, poper, malo sladkorja. Priprava: Sadje operemo, olupimo in narežemo na manjše trakove (ali kockice),prav tako narežemo tudi sir, kumare in papriko in vse premešamo v skledi. Iz majoneze,jogurta,limoninega soka začimb in gorčice naredimo omako in prelijemo čez sadje, zelenjavo in sir. Po vrhu potresemo s sesekljanim peteršiljem.
14. Solata za vroče dni
Sestavine: 6 večjih, olupljenih in na rezine narezanih krompirjev, 50 dag kuhanega stročjega fižola, 2 trdo kuhani jajci, narezani na četrtine, 4 sardelni fileji, 10 velikih oliv, 1 pločevinka tunine, 1 žlica drobno narezanega peteršilja, 1 žlica drobno narezanega drobnjaka, sveže zmlet poper po okusu, 5 žlic vinskega kisa, 7 žlic olja, 1 žlička kaper, ščepec drobno narezane kreše ali drobnjaka ali kapucinčka,10 listov hrustljave zelene solate, sol po okusu. Priprava: Olje, kis, sol, poper, drobnjak in peteršilj zmešamo v preliv. Na globok pladenj naložimo liste zelene solate, v sredino položimo trdo kuhana jajca, okoli njih nadevamo stročji fižol, nato pa še narezan krompir. Tunino položimo med jajca ali na krompirjeve rezine. Solato okrasimo še z olivami, kaprami in krešo. Lep okrasek so kapucinčkovi cvetovi. Nato jo prelijemo s prelivom in takoj ponudimo. Solato lahko ponudimo kot solatno enolončnico.
 
15. Tunina v solati
Sestavine: 1 pločevinka tunine, 1 skodela kuhanih škampov (sveži ali iz pločevinke), 2 žlici drobno narezane zélene, 2 žlici drobno narezanih oliv, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice majoneze, 1 žlička curryja, ½ žličke vegete ali kake druge začimbne mešanice, 1 skodela kuhanega riža.
Priprava: Tunino narežemo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zéleno, olive, limonin sok, curry in vegeto ter v zmes rahlo vmešamo tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo nasekljan peteršilj ter premešamo. Oblikujemo rižev venec, v sredino pa položimo ribo v majonezni omaki. Okrasimo s krešo ali kakšno podobno dišavnico. Solato ohladimo ter ponudimo.

Dober tek!

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


opazka | 19.06.2008 ob 15:40
Ful vam slikic manjka,al pa ne znate urejevat besedila.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.




Četrtek
od 17 do 26 °C

Petek
od 18 do 26 °C

Sobota
od 18 do 27 °C

Nedelja
od 18 do 28 °C

Anketa

Dopust...
je že mimo
šele pride
ga ne potrebujem

    rezultat