| 

Uporabne informacije

Naj bo vaša odpoved premišljena

Naj bo vaša odpoved premišljena

19.06.2008 ob 11:52

Decembra 2006 je nek angleški delavec, recimo mu Steve, kupil loterijsko srečko in teden kasneje odkril, da je zadel £1 milijon angleških funtov. V trenutku spoznanja se je odpravil do svojega šefa in mu zabrusil, da naj si takšno službo in ubogo plačo "nekam zatakne" in odvihral iz pisarne. Samo dvajset minut kasneje je žal ugotovil, da ni bila njegova srečka dobitna v tem krogu, zato mu ni preostalo drugega, kot da se ponižno odpravi pred šefa in prosi nazaj svojo službo. Šef je bil sprva malce nejevoljen (gotov zaradi Stevove prve reakcije), vendar mu je po nekaj dolgih minutah prosjačenja le ugodil. A Steve ni zdržal dolgo. Kajti samo nekaj dni kasneje je sam dal odpoved zaradi nenehnega zbadanja in norčevanja svojih sodelavcev.

In nauk te zgodbe je: Dobro premisli, potem ukrepaj! Saj nikoli ne veš, kaj lahko pričakuješ že v naslednji minuti. Zato razmislite o naslednjih desetih nasvetih, preden poveste šefu, da je vaša trenutna služba nekaj najslabšega, kar se vam je zgodilo v življenju.

1. Najprej pridobite novo ponudbo črno na belem.
Nikdar ne prehitevajte dogodkov in ne podajte svoje odpovedi preden ne dobite pisne ponudbe za novo zaposlitev.

2. Vedno ohranite profesionalen odnos.
Zapustite svojega, zdaj že bivšega, delodajalca dostojanstveno. Vaša odpovedna izjava naj bo kratka, jedrnata in profesionalna. Ne glede na to, da morda v vas kar vre od želje po verbalnem napadu na svojega (zapomnite si - zdaj že bivšega) šefa, s čimer bi sprostili napetosti, ki so se v vas kopičile vsa ta leta, si ne privoščite te napaka, saj je lahko že v naslednjem trenutku zelo usodna (še enkrat preberite uvodno zgodbo!).

3. Izberite pravi trenutek.
Še enkrat dobro preberite svojo pogodbo o zaposlitvi in preverite dolžino vašega odpovednega roka. Profesionalni odnos pomeni tudi, da svojemu delodajalcu zagotovite dovolj časa, da poišče nov kader, ki bo zapolnil prazno mesto po vašem odhodu.

4. Začnite pakirati.
Ko ste enkrat popolnoma odločeni, da boste dali svojo odpoved, pospravite svoje delovno mesto. Domov odnesite vse svoje osebne predmete, pa tudi tiste stvari (knjige, strokovno literaturo), ki ste jih v letih svojega službovanja vi prinesli v organizacijo. Pri tem naj vas opozorimo, da morate biti sto odstotno prepričani, da ne gre za službeno lastnino in da si ne boste z nedovoljenim prilaščanjem prislužili kazenskih sankcij.

5. Shranite "svoje" kontakte.
Potem, ko boste podali svojo odpovedno izjavo, se lahko zgodi, da vam bodo v podjetju v istem trenutku odvzeli vso službeno strojno in drugo opremo. Tudi računalnik, mobilni telefon, avto itd. Zato poskrbite zase in si shranite vse kontakte in naslove strank, ki bi vam morda prišle prav tudi kdaj kasneje.

6. Preverite svoje pravice in dolžnosti.
Preverite koliko dopusta vam še pripada, kakšna je vaša konkurenčna klavzula ... Skratka bodite seznanjeni o lastnih pravicah, pa tudi dolžnostih do vašega delodajalca.

7. Pričakujete še zadnjo nagrado za delovno uspešnost?
Preverite, na kakšen način se dodeljujejo nagrade za preteklo delovno uspešnost. Morda so pogojene s trajanjem zaposlitve oziroma z nekim določenim obdobjem, ki mora preteči od vaše ocene. A ker boste v tem medobdobju podali odpoved, morda ne boste več upravičeni do nagrade, ki ste si jo sicer zares zaslužili. Vendar vam v skladu s politiko poslovanja podjetja, zaradi internih aktov ne pripada več po tistem, ko niste več zaposleni v podjetju.

8. Odpoved mora biti pisna.
Ko mislite zares, podajte pisno odpovedno izjavo. Pogovor na štiri oči z vašim šefom in ustna odpoved lahko deluje samo kot izsiljevanje boljših pogojev ali pa kot grožnja, kar je amatersko in neprofesionalno. Bodite človek svoje besede, pisne besede!

9. Bodite pripravljeni na takojšnji odhod.
Torej, ko se enkrat odločite, da sedanja služba ni več pravšnja za vas, bodite pripravljeni, da odidete takoj po vaši pisni odpovedi. Tudi brez odpovednega roka. Zato imejte svoje plane za naprej do potankosti dodelane, da se ne boste znašli v neprijetnem položaju - recimo enomesečna brezposelnost, ker ste pričakovali 1-mesečni odpovedni rok, v katerem ste imeli namen poiskati novo službo.

10. Nikoli ne omahujte!
Ko enkrat podate svojo odpoved, naj bo ta dokončna. Torej premišljena in skrajno resna. Zavedajte se, da ni poti nazaj!

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - 10 Tips for Quitting Your Job, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 3 do 13 °C

Petek
od 3 do 13 °C

Sobota
od 2 do 14 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat