| 

Aktualno

Vlada za vrnitev davčnih olajšav za razvojne investicije

Vlada za vrnitev davčnih olajšav za razvojne investicije

18.06.2008 ob 12:00

Vlada je na seji dne 12.06.2008 sprejela poročilo medresorske projektne skupine za preučitev zahteve slovenske obrti za ponovno uvedbo davčnih olajšav za razvojne investicije. Podprla je predlog uveljavitve davčne investicijske olajšave v višini 20 odstotkov ter naložila ministrstvu za finance pripravo ustreznih sprememb zakonodaje.

Medresorska delovna skupina, ki jo je vlada ustanovila aprila, predlaga davčno investicijsko olajšavo za vse zavezance, pravne osebe in samostojne podjetnike, in sicer v višini 20 odstotkov investiranega zneska, za katerega se zmanjša davčna osnova, vendar do največ 10.000 evrov in največ do višine davčne osnove.

Pri tem se predlaga še dodaten pogoj, da lahko investicijsko olajšavo uveljavlja samostojni podjetnik, ki opravlja dejavnost in ima poleg sebe še enega zaposlenega za polni delovni čas oz. pravna oseba z vsaj dvema zaposlenima za polni delovni čas. Ne glede na to pa lahko olajšavo uveljavlja tudi samostojni podjetnik, ki opravlja dejavnost in nima nobenega zaposlenega, če v letu, za katerega uveljavlja investicijsko olajšavo, zaposli najmanj enega zaposlenega za polni delovni čas, in je ta pri njem zaposlen še najmanj leto dni po letu, za katerega je uveljavljal investicijsko olajšavo.

Po predlogu se bo lahko davčna olajšava uveljavljala za investicije v nakup opreme z izjemo pohištva in pisarniške opreme brez računalniške opreme ter osebnih motornih vozil, če ne gre za prevozna sredstva po standardu Euro 6 in več oz. osebna motorna vozila na hibridni ali električni pogon. Pri tem bo za leto 2008 mogoče olajšavo koristiti tudi za nakup prevoznega sredstva po standardu Euro 5.

Poleg tega bo mogoče olajšavo uveljavljati tudi za neopredmetena sredstva, ki pomenijo nakup nove programske opreme, patentiranih pravic in licenc ter vlaganja v razvoj in zaščito pravic intelektualne lastnine, ki so prijavljene na uradih za intelektualno lastnino.

Če bodo investicijsko olajšavo dejansko koristili zavezanci, ki so jo koristili v letu 2006, se bodo javnofinančni prihodki iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb in dohodnine ob uveljavitvi predlaganih sprememb znižali za skoraj 43 milijonov evrov, ocenjujejo na finančnem ministrstvu.

Vir: Moj spletni priročnik 24, 17. junij 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat