| 

Moja pisarna

Rastline v pisarni

Rastline v pisarni

17.06.2008 ob 16:15

Vedno več poslovnežev in managerjev izbira poslovni ambient, ki spominja na domače okolje. Glede na ure, ki jih preživijo v svojih pisarnah, je to popolnoma razumljivo, saj se želijo v delovnem okolju počutiti čim bolj sproščeno in udobno. Tako trendi opremljanja poslovnih prostorov vodijo do pisarn z balkoni, "dnevnimi sobami" z razkošnimi naslanjači in klubskimi mizami za sprejem gostov, do potankosti opremljenimi kuhinjami in podobno. Dandanes takšna razporeditev in opremljenost poslovnih prostorov ni nikakršna redkost. Sploh če pogledamo poslovne prostore novejše gradnje in izvedbe.

Torej v slogu "počuti se kot doma" je opremljen marsikateri poslovni prostor, kar ljudi preprosto privablja, sprošča, v njem se počutijo sprejeti, dobrodošli. Vse več tako opremljenih prostorov krasijo umetniške slike, pisane preproge, pohištvo zanimivih oblik in barv (zlasti pisarniški stoli, zofe ...) in podobno. Vedno bolj pa so zaželene pisarne z velikimi okni ali celo zastekljenimi stenami, ki ponujajo pogled ali na stara mestna jedra, na mesto reko, na mestni park ali zgolj na zeleno naravo.

Zlasti za tiste, ki jim pogled ali misli velikokrat uhajajo v zeleno naravo, je preprosta rešitev, da svojo pisarno popestrijo z rastlinami. Kajti večino časa (razen tistega, ki ga prespimo) preživimo na delovnem mestu. Če je le to opremljeno bolj tradicionalno in pusto, je delovno vzdušje lahko kaj kmalu na minimumu. Rastline v pisarni bodo za ljubitelje rož nedvomno vzdušje popravile, izboljšalo pa se bo tudi splošno počutje.

Prav za prav pa bi vam notranji opremljevalci poslovnih prostorov svetovali, da v nobeni pisarni ne bi smele manjkati rože. Rastline poskrbijo za boljši zrak in pravilno vlažnost zraka ter kot rečeno pogled na njih ima pomirjujoče učinke. Kakšne rastline boste izbrali je absolutno odvisno od vas samih, od vašega okusa. V pisarno lahko postavite tako lončnice, kot rezano cvetje v vazi, če pa ima vaša pisarna balkon, si lahko privoščite tudi zunanje večje rastline posajene v cvetličnih loncih. Z rožami se lahko poigrate tudi na način, da služijo kot nekakšna pregrada v pisarni, kjer dela več delavcev, in vam tako služi kot zaščita pred neposrednimi pogledi in nudi nekaj zasebnosti. Po starodavni kitajski veščini feng shui bi morala biti na vaši pisalni mizi vsaj ena listnata, zelena rastlina, ki povečuje vaše energijo in uničuje negativno energijo. Edini problem rastlin je ta, da potrebujejo nekoga, ki jih bo zalival v vaši odsotnosti. Ampak, zakaj pa imamo sodelavce!?

Morda še nekaj nasvetov v zvezi z rastlinami v pisarni:

  • Preden se odločite za rastline v pisarni, kjer dela več ljudi, se posvetujte z vsemi prisotnimi.
  • Rastline z močnim vonjem niso primerne za pisarno. Izrazit in močan vonj je lahko zelo vsiljiv in po nekem času lahko povzroča tudi glavobol.
  • Pri gostih, ki k vam pridejo prvič, preverite, da slučajno ne bolehajo za senenim nahodom in bi jih vaše cvetoče rože lahko izredno dražile ali celo povzročile težje nevšečnosti.
  • Cvetlic ne postavljajte na konferenčno mizo v tak položaj, da bi vam ali vašim gostom zastirale pogled na prisotne v prostoru.
  • Najboljše pozicije za rože v pisarni so okenske police, zunanji prostori (terase, balkoni), vaša pisalna miza (kjer cvetlica nikogar ne moti). Oziroma rože v loncih postavite na tla v prazni prostor, kjer ne moti vaših in sodelavčevih delovnih poti.
  • Število rož v pisarni naj bo zmerno. Ne spremenite vaše pisarne v botanični vrt.
  • Rože v pisarni potrebujejo enako nego kot vaše rože doma. Ne zanašajte se na to, da bo za vaše rože poskrbela službena čistilka ali sodelavka, ki ima itak rada rože.

Urška Č.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 3 do 17 °C

Ponedeljek
od 4 do 19 °C

Torek
od 3 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat