| 

Aktualno

Euro 2008 gospodarska priložnost?

Euro 2008 gospodarska priložnost?

17.06.2008 ob 11:07

Evropski gospodarski strokovnjaki v času Eura "navijajo" za eno od večjih držav, kot je Nemčija ali Francija, saj bi samo v tem primeru prišlo do velike gospodarske koristi. Takšne trditve so se izkazale že na Svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Nemčiji, ko so strokovnjaki nizozemske banke ABN Amro ocenili velik gospodarski "bum" po zmagi Italije. Raziskave so pokazale tudi, da so države, ki so osvojile naslov svetovnega prvaka, zabeležile 0.7-odstotno gospodarsko rast.

Glavni prihodek se bo po predvidevanjih odrazil pri velikih koncernih, kot so proizvajalci športne opreme, kratkoročno pa se pričakuje odpiranje novih delovnih mest. Poleg tega je avstrijsko gospodarstvo predvidelo odpiranje 11 tisoč novih delovnih mest, ki jih prinaša sama organizacija Eura 2008; skupni finančni priliv naj bi se gibal okrog 380 milijonov evrov.

Nemške izkušnje iz leta 2006 so nekoliko manj optimistične od avstrijskih analitikov. Svetovno prvenstvo jim je prineslo polovico manj zaslužka od pričakovanega, tj. 500 milijonov evrov. Takrat je samo 13 odstotkov gospodarstvenikov izjavilo, da jim je Svetovno prvenstvo prineslo korist, 40 odstotkov se jih je pritoževalo nad izgubami. Največjo korist so pri tem imeli letalski prevozniki, ponudniki prenočišč in proizvajalci pijač.

Po anketi, opravljeni v Avstriji lani, 60 odstotkov od 700 avstrijskih podjetnikov pričakuje močne gospodarske impulze od Eura 2008.

Vir: delo.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 12 do 24 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat