| 

Moja pisarna

Cene nekaterih poslovnih prostorov opazno navzdol

Cene nekaterih poslovnih prostorov opazno navzdol

17.06.2008 ob 10:02

Transakcijske cene nepremičnin v minulem letu
Povprečne cene poslovnih nepremičnin so se lani celo opazno znižale, a je treba poudariti, da se cenijo le starejši prostori, medtem ko cene novih kvečjemu stagnirajo. To v poročilu o gibanju cen nepremičnin v letu 2007 ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs). Čeprav je Gurs evidentiral le manjše število transakcijskih cen, je razvidno, da se je trend rasti cen poslovnih nepremičnin leta 2007 obrnil navzdol. Stabilna in zmerna rast cen, ki je bila značilna za minula leta, je sredi leta prešla v zniževanje povprečnih cen. To velja za pisarne, trgovske in gostinske lokale za vse cenovne ravni, izjema so bili le lokali v Mariboru.

Raje v svoje nove prostore
Gurs tudi ugotavlja, da se podjetja očitno raje odločajo za vlaganje v svoje nove prostore ali za njihov najem, kot za nakup starejših. Ponudba teh na manj privlačnih lokacijah tako že močno presega povpraševanje. Za trg poslovnih prostorov, predvsem pisarn, so sicer pri nas značilne velike razlike v tržnih cenah med različnimi prostori iste vrste. Z gradnjo novih poslovnih stavb se povečuje ponudba novih pisarn. Te so za podjetja privlačnejše za nakup ali najem tudi po razmeroma visokih cenah kot prostori zunaj aktualnih poslovnih središč. To pa pomeni nadaljnje praznjenje in padanje cen starejših poslovnih stavb.

Vir: Finance, Nepremičnine, Stane Petavs - http://www.ibn.si/articles/detail/3731

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 3 do 17 °C

Ponedeljek
od 4 do 19 °C

Torek
od 3 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat