| 

Postal sem podjetnik

Posel na ruski način

Posel na ruski način

Vas mika Rusija? Vas privlači ruski trg, saj je zanimiv za vašo dejavnost? V nadaljevanju si preberite nekaj nasvetov, kako uspešno ravnati pri poslovnih pogajanjih z Rusi, ki jih je za revijo Podjetnik (junij 2008) podala gospa Olga Kupljenik, direktorica jezikovnega centra Ruski ekpress iz Ljubljane, ki je po rodu iz Rusije.

1. Nikoli ne enačite vodke z Rusi.
Resen poslovnež se nikoli ne opija, prej nasprotno. Raje ponudite svojemu ruskemu gostu dobro kavico ali zeleni čaj, ki je popolnoma obnorel Rusijo. Številni ruski poslovneži posvečajo veliko časa svoji zunanjosti in zdravemu načinu življenja, kamor sodijo tudi pitje zelenega čaja, tenis ali golf ter skorajda obvezni obiski fitnes klubov.

2. Nikoli ne kritizirajte Rusije v prisotnosti Rusov.
Po naravi so namreč veliki domoljubi z zvrhano mero narodne samozavesti. Mlada generacija Rusov je danes bolj evropska, kot se morda komu zdi. Rusi ne marajo podcenjevalnega odnosa, imajo dobro menedžersko znanje in pogajalske spretnosti, po znanje pogosto potujejo v tujino in dobro poznajo zanimive tuje trge.

3. Rusi radi obdarujejo in sprejemajo darila.
Ko se odpravljate v Rusijo, še zlasti če je to vaš prvi obisk poslovnega partnerja, imejte s sabo darilo zanj. Če ga osebno še ne poznate, ne bo nič narobe, če podarite nekaj pristno slovenskega. Naj bo to lepa grafika Ljubljane ali drugega slovenskega kraja, knjiga o Sloveniji, borovničevec (preverjeno!) ali medeno žganje - nanj prisega vse več Rusov, ki obiščejo Slovenijo. In ne pozabite na zanimivo "zgodbico", ki bo pojasnil vašo izbiro darila in morda zbudila še večje zanimanje za Slovenijo. Nikoli pa ne podarjajte nožev in ostrih predmetov, ker so Rusi malce vraževerni! Če vas povabijo k sebi domov, ne pridite praznih rok. Ženske bodo vesele rezanega cvetja, dobre bonboniere, za moškega bo primerna steklenica dobrega vina. Ne pozabite tudi na otroke, ki jih lahko razveselite z drobno sladkarijo.

4. Prisegajo na neformalne odnose.
Za Ruse je značilna širokosrčnost in čustvenost, pozitivna poslovna drznost in širokopoteznost, spontanost in obenem neverjetna ruska gostoljubnost, ki se ljudem, ki ne poznajo dobro "ruske duše", včasih zdi že skoraj vsiljiva. Težijo k neformalnim odnosom. Čeprav ruski poslovneži dobro poznajo bonton, se zdi, da se bolje počutijo v neformalnih okvirih, kar se pogosto vidi tudi v njihovem slogu oblačenja.

5. Naučite se ruščine.
Zanimanje za učenje ruščine med slovenskimi poslovneži iz leta v leto narašča. Opazno pa se je povečalo tudi povpraševanje po mednarodnih certifikatih iz znanja splošne ruščine.

6. Ženske ne bodite presenečene, če vam moški v Rusiji poljubijo roko.
To je v Rusiji nekaj povsem običajnega.

Vir: Revija Podjetnik, junij 2008, Ruska federacija: veliki izziv za drzne, Lidija V. Bricelj

sorodni članki