| 

Aktualno

Zasoljena investicija za džamijo

Zasoljena investicija za džamijo

16.06.2008 ob 16:20

Islamski skupnosti so na MOL že naračunali 2,36 milijona evrov komunalnega prispevka, od tega 0,39 milijona evrov za obstoječo infrastrukturo in 1,97 milijona evrov za novo na širšem območju.

Urbanistični okvir za predvideno gradnjo islamskega versko-kulturnega centra, ureditev njegove okolice ter vso potrebno komunalno opremo na območju med Parmovo in Kurilniško je že pripravljen v dopolnjenem osnutku občinskega podrobnega prostorskega načrta. Mestni svet MOL ga bo obravnaval in predvidoma tudi sprejel na seji konec meseca. Sprejeti osnutek tega prostorskega akta bo MOL nato javno razgrnila za 30-dnevno javno razpravo. V MOL in islamski skupnosti pričakujejo, da bo jeseni zaključen še nadaljnji postopek za sprejem tega dokumenta, ki bo našim muslimanom šele prižgal zeleno luč, da naj odkupijo zemljišče, ki bo izrecno določeno za gradnjo njihovega prvega verskega in kulturnega središča v Sloveniji.

Prostorski akt podrobno ureja območje 17.000 kvadratnih metrov površine, ki je kljub dobri legi (od mestnega središča ga loči železnica) precej degradirano ter pozidano z manjšimi obrtnimi in skladiščnimi objekti, večji del pa služi kot neurejeno parkirišče. Za gradnjo islamskega centra je predvideno nekaj več kot 11.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče sredi ureditvenega območja. Center bo en ali več objektov, povezanih v celoto, ki bo višinsko razčlenjena na glavni objekt, molilnico in minaret. Predvideno je, da bo imel celoten objekt 7500 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine nad tlemi in 13.500 kvadratnih metrov v dveh kletnih etažah pod zemljo. Konkretno arhitekturno urbanistično rešitev za svoj objekt bo morala muslimanska skupnost pridobiti na podlagi mednarodnega natečaja. Prostorski akt določa pogoje in merila, ki jih bo pri tem treba upoštevati. Določeno je, da glavni objekti ne bodo višji od 12 metrov, kupola džamije bo lahko segala do 24 metrov, minareti pa do 48 metrov visoko.

Vir: Informacijska borza nepremičnin - www.ibn.si - http://www.ibn.si/articles/detail/3729

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat