| 

Poslovne priložnosti

Poletno delo = življenjska kariera

Poletno delo = življenjska kariera

20.06.2011 ob 22:50

Ko se ljudje ozrejo nazaj v svojo mladost in študentska leta, se spomnijo tudi na svoja pretekla priložnostna dela čez poletje. Poletno delo je za večino predstavljalo le priložnost za dodaten zaslužek, ki ga bo vložil ali v svoj prvi (novi rabljen) avto ali pa ga porabil kot popotnico za 14-dnevno pohajkovanje s prijatelji na morje ali v gore. Redko kdo pa je iz svojega poletnega dela izkoristil največ in je postalo celo njegova življenjska kariera.

Nedavno izvedene raziskave med delodajalci poletnih zaposlitev za krajši čas so pokazale, da so dobrega sezonskega delavca pripravljeni vzeti tudi v redno službo. Kar 23% delodajalcev je to tudi storilo. Medtem ko jih je 14% odločno zavrnilo to možnost.

Torej, če se izkaže, da vam je popolnoma naključno poletno delo pisano na kožo in bi si želeli, da le-to postane tudi vaša stalna zaposlitev, ne omahujte. Storite naslednje korake, ki vas bodo popeljali bližje k uresničitvi vaših želja.

Ne čakajte na zadnje minute.
Če opazite razpis za poletne delo že v sredini meseca aprila, ne odlašajte s prijavo do zadnjega šolskega dne. Prijavite se takoj, ko je razpis še svež in delodajalci polni pričakovanj. Tako boste videti navdušeni, pripravljeni vskočiti takoj, ko vas bodo potrebovali.

Imejte široko odprte oči.
Ne iščite priložnosti izključno na svojem strokovnem področju, za katerega se šolate. Poglejte "širše". Morda odkrijete nove talente, nova zanimanja. Zaposlitve ne iščite zgolj po internetu (sicer je najlažje???). Hodite po ulicah z odprtimi očmi in napetimi ušesi, morda opazite kakšen zanimiv razpis na izložbenem oknu trgovine, na oglasnem panoju. Pojdite na svoj študentski servis ... Povprašajte svoje znance, prijatelje, če so slišali za kakšno dobro delo.

Na vsak razgovor pristopite s spoštovanjem.
Razgovori za delodajalce predstavljajo izgubo dragocenega časa. Zato pridite na razgovor pravočasno, rajši kakšno minuto prej, bodite kratki in jedrnati, v naprej se pozanimajte o podjetju, kamor se prijavljate za prosto delovno mesto, sodelujte z izpraševalcem. Ker prvi vtis šteje največ, naj bo vaš poslovno popoln!

Obleka naredi človeka.
Ne gleda na vaša leta in status, bo vaše oblačilo, ki ga boste nosili na razgovoru za službo, veliko povedalo o vas in vašem odnosu do okolice, še zlasti do potencialnega delodajalca. Naj bo vaše oblačilo primerno delovnem mestu, za katerega se potegujete. S tem pokažete spoštovanje in odgovornost do bodoče zaposlitve, vaših nadrejenih in sodelavcev.

Bodite energični, pro-aktivni!
Ko enkrat dobite delovno mesto, pokažite, da se je delodajalce odločil pravilno. Bodite opazni in prepričajte svojega šefa, da ste vredni postati stalen član njegove ekipe. Postavljajte (pametna) vprašanja vezana na podjetje, s tem pokažete svoj interes tudi v druge delovne procese razen vaših osnovnih zadolžitev (ki roko na srce, med poletjem niso ravno najbolj zahtevne in odgovorne!).

Počitnice in poletno delo so praktično že tu, zato obilo sreče!


Povzeto po www.msn.com - How to Make the Most of Your Summer Job, By Anthony Balderrama, CareerBuilder.com writer

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat