| 

Postal sem podjetnik

Vaš 5-minutni vodič uporabe kreditnih kartic

Vaš 5-minutni vodič uporabe kreditnih kartic

Kreditne kartice so vaše najboljše prijateljice. Ali sovražnice!? Kakorkoli imajo kreditne kartice nekatere prednosti pred gotovino. Vendar vas ob nepremišljeni uporabi lahko kaj hitro spravijo tudi v težave, v dolgove. Zato je potrebno kreditne kartice uporabljati pametno, izkoriščati njihove prednosti, ugodnosti in druge bonitete. Če z njimi ravnate oprezno in premišljeno, lahko dodobra izkoristite vse kar vam ponujajo. Od tega, da nabirate razne bonus točke, se vključite v nagradno igro z lepimi nagradami, kupite letalsko karto in nabirate kreditne točke za nakup naslednje letalske vozovnice, in podobno. Nepremišljena uporaba oziroma uporaba kreditnih kartic v "kritičnih situacijah", pa vas lahko pripelje na rob bankrota in pod goro dolgov, kateri ni videti konca!

Torej nekaj nasvetov za uporabo kreditne kartice, ki jih lahko uporabite kot vaš 5-minutni vodič za pametno rabo te nepogrešljive plastične spremljevalke.

  • Prvo pravilo je, da sproti plačujete svoje mesečne obveznosti in redno pokrijete vse stroške, ki ste jih ustvarili v enem mesecu. Za to je potrebno precej samodiscipline, ampak le tako boste na tekočem koliko mesečno porabite oziroma zapravite s kreditnimi karticami.
  • Ohranite in zaščitite svoje dobro ime ter poravnajte svoje obveznosti najkasneje na dan zapadlosti računa. Nekaj zakasnelih plačil bo povzročilo dodatne stroške in obresti na neplačane terjatve. Meče pa tudi slabo luč na vašo kredibilnost in zanesljivost.
  • Omejite število kreditnih kartic. Že dve kreditni kartici sta veliko! Če ne morete slediti porabi na eni kreditni kartici, si nikakor ne omislite še druge. Sploh ne, če imate že na prvi preveč neporavnanih obveznosti in bi si priskrbeli drugo, da bi pokrili dolgove z računa prve kreditne kartice, je utopično in nepremišljeno dejanje, ki vas zapelje v začaran krog nenehnih dolgov.
  • Vedno dobro preberite pogoje uporabe kreditne kartice, ko podpišete pogodbo o sodelovanju. Še posebej se posvetite vsebini "drobnega tiska", kjer se največkrat skrivajo zanke, ki vas speljejo na tanek led.
  • Pogajajte se za višino limita na kreditni kartici (in obresti stanja). Če potrebujete večje vsote denarja v konkretni situaciji, se pozanimajte za pogoje posojila denarja, ki so lahko celo ugodnejši kot gotovinski kredit v banki.
  • Nikoli ne prekoračite več kot 30% vrednosti limita na vaši kreditni kartici. Še posebej če ste imetnik več kreditnih kartic. Ovrednotite svoje mesečne dohodke in pretehtajte kako in kdaj boste ves ta zapravljeni denar vrnili.
  • Izkoriščajte ugodnosti in bonitete, ki vam jih kreditne kartice ponujajo. Na primer nakup na več obrokov brez obresti, nakup letalske vozovnice, s čimer si zagotovite mesto v posebnih prostorih, ko čakate na svoj let, obenem si nabirate "bonus" točke ob nakupu naslednje letalske vozovnice, in druge.

Naj vam bo kreditna kartica v pomoč pri vašem vsakdanjem življenje in ne breme ali nadloga, ki se je ne morete otresti, ker vas obenem tako prijazno vabi v sladke pregrehe z grenkimi posledicami.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Your 5-minut guide to credit cards

sorodni članki