| 

Postal sem podjetnik

Vsak igralec v timu ima svojo vlogo

Vsak igralec v timu ima svojo vlogo

20.06.2008 ob 08:01

Timsko delo je zahtevna in specifična oblika dela. Ključ do uspeha leži v dobrih, učinkovitih in kreativnih timih. A kako do dobrega tima? Timi so najzahtevnejše skupine za vodenje - imajo svoja specifična pravila in zakonitosti, tako kot imajo vsi udeleženci oziroma "akterji" tima svoje osebnostne lastnosti in različne vedenjske vzorce. Zato se lahko vprašamo, ali je skupina uspešnih posameznikov, strokovnjakov, isto mislečih, celo sorodnih duš, ki jih sestavimo v tim, zagotovilo, da bo tim uspešno deloval? Kakšne posameznike vključiti v tim?

Natančno analiziranje najboljših zmagovalnih timov je namreč pokazalo, da vsak posameznik v timu prispeva svojo vlogo ali celo več vlog, ki omogoča, da so zadane naloge opravljene uspešno. Angleški psiholog Meredith Belbin je napravil psihološki prerez svoje skupine raziskovalcev v timu in je pred formacijo tima definiral devet vlog, ki morajo biti zastopane v usklajenem timu.

1. Snovalec, inovator
Je poosebljen idejni vodja, torej človek idej, zelo kreativen in domiseln. Je neortodoksen in nekonvencionalen, rad se loteva zelo zapletenih in težavnih problemov. Je individualist, prevladujoč, inteligenten, introvertiran, sanjač. V novih idejah je neustavljiv, podrobnosti realizacije ga ne zanimajo, saj živi v oblakih, kjer je vse možno in vse mogoče. Ne mara in celo spregleda vse protokole in predpisane postopke.

2. Iskalec virov
Išče in povezuje različne vire. Je odličen v prepoznavanju priložnosti. Stalno raziskuje ideje, priložnosti, nove trende, je tipična poslovna oseba, ima odlične komunikacijske sposobnosti, tako znotraj kot zunaj tima. Predstavlja vez med skupino in zunanjim svetom. Je zelo vedoželjen, družaben, ekstrovertiran, a brez pravih idej in hitro izgubi zanimanje, ko mine prvo navdušenje.

3. Koordinator, usklajevalec
Je rojen za menedžerske in vodstvene naloge. Spremlja in nadzira, kako se skupina pomika proti zastavljenemu cilju in zna optimalno izkoriščati razpoložljive vire (materialne, finančne in človeške). Dobra pozna prednosti in slabosti tima in ve kako mora ravnati in vzpodbuditi člane skupine, da vsak v tim prispeva največ, kar zmore in zna. Je miren, stanoviten, samozavesten, vse ima pod kontrolo. Ni najbolj inteligenten niti izrazito kreativen član tima, je pa široko razgledan in uživa ugled v timu in okolici.

4. Izzivalec, tvorec
Za tim in okolico je lahko zelo moteč in nesprejemljiv. Je izredno dinamičen, velikokrat nestrpen in napet. Pogosto ustvarja nestabilne razmere v skupini, zaradi lastne zmožnosti najboljšega delovanja pod pritiskom. Je gonilna sila, ko projekt zastane, ko ostali člani tima odnehajo, cilji se odmaknejo, je oseba, ki stvari premakne z mrtve točke. Zelo energičen in visoko motiviran, za vsako ceno želi zmagati in je pri tem izjemno vztrajen. Rad izziva druge člane tima, je provokativen, povzroča razburjenje, je nepotrpežljiv, trmast in včasih celo napadalen.

5. Ocenjevalec, opazovalec
Je zelo realen in analitičen. Vsi predlogi, zamisli, so do potankosti obdelani in analizirani. Se racionalno odloča, z veliko predhodnega razmisleka, vse možnosti zna natančno presoditi in nato ravnati smotrno in večinoma pravilno. Je zelo inteligenten, bister, resen, trezen, hladen in preudaren. Zna razmišljati strateško, dolgoročno. Pri svojih odločitvah je nečustven. Je tudi pretirano kritičen, nima sposobnosti navduševanja okolice okoli sebe, nima voditeljskih sposobnosti. Je pravo nasprotje inovatorja in za druge člane tima včasih preveč dolgočasen, suhoparen in dlakocepski.

6. Sodelavec, pravi timski delavec
Je povezovalec med člani tima. Je socialno in družbeno usmerjen, zelo pomembno mu je vzdušje v skupini. Je zelo priljubljen med ostalimi člani. Nesporazumi ga osebno zmotijo, zato se jim posveti in zna uspešno zgladiti vsa nesoglasja. Borec za pravice drugih, je zelo kooperativen, diplomatski, razumevajoč, zna prisluhniti drugim. Druge člane podpira, jih vzpodbuja, saj ga osrečujejo skupni rezultati tima. V pomembnih ali kritičnih situacijah pa je nedoločen in hitro izgubi lastno smer ter pade pod vpliv "močnejšega".

7. Izvajalec, garač, izvrševalec
Je zelo usmerjen v akcijo. Njegovo vodilo je, da se dela in da je narejeno. Ima dobre organizacijske sposobnosti, je zelo praktičen, marljiv, samodiscipliniran. Vztrajen in vesten, dela trdo, brez zadržkov opravi tudi rutinska dela in je zelo sistematičen. Je zadržan, zanesljiv, konzervativen, učinkovit in predan skupini. Ni fleksibilen, počasi se odziva na nove priložnosti, preveč vztraja pri starih načelih, reagira togo in nespontano.

8. Zaključevalec nalog, dovrševalec
Je izredno natančen in teži k perfekcionizmu. Usmerjen je na podrobnosti, motijo ga vse malenkosti pri delu. Je zelo skrben in v timu skrbi, da se ne delajo napake, da se česa ne izpusti in ne pozabi ter da je vse opravljeno v rokih. Nikoli se ne loteva nalog, ki jih ni mogoče dokončati. Motivacijo za delo črpa iz zaskrbljenosti, da bo šlo nekaj narobe. Je tipično introvertirana oseba in na zunaj deluje izredno mirno. Ne mara površnosti in netočnosti. Pogosto je nestrpen in si prevečkrat dela nepotrebne skrbi.

9. Strokovnjak, specialist
Je zelo umirjen, notranje motiviran in popolnoma predan delu. Ima poglobljena, specialistična znanja, zelo pogosto na tehničnem področju. Je resnično strokovnjak na zelo ozkem področju. Znanje neprestano poglablja in se dodatno izobražuje. Prisega na moč znanja in se izmika površinskim in nestrokovnim razpravljanjem. Preveč se zadržuje pri tehničnih podrobnostih in tehnologijah. Visoko ceni svojo strokovnost in se dobro počuti v ozkem krogu svoje stroke. Delo s člani tima ga praviloma ne zanima. V timu je ekspert za odgovore na specifična, tehnična vprašanja.

Urška Č.

Vir: Revija Podjetnik, junij 20008 - Vloge v timu, J. Bernik

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Nedelja
od 12 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat