| 

Aktualno

Preventivno opozorilo uporabnikom NLB Klik

Preventivno opozorilo uporabnikom NLB Klik

10.06.2008 ob 10:44

Policisti v zadnjem času zaznavamo povečano število kaznivih dejanj, pri katerih storilci iz tujine (običajno Rusije, Ukrajine) preko e-pošte novačijo slovenske državljane, naj se prijavijo za sodelovanje kot lokalni predstavniki velikega mednarodnega podjetja.
V prejeti e-pošti se največkrat omenja mednarodno podjetje "Les-prom". Slovenski državljani, ki so povabljeni k sodelovanju, storilcem običajno pošljejo svoje osebne podatke in številko svojega transakcijskega računa v Sloveniji, na katerega zatem prejmejo nakazilo. Od prejetega nakazila slovenski prejemniki (po predhodnem dogovoru s pošiljateljem denarja) odštejejo običajno provizijo v višini od 6 do 8 %, ostanek denarja pa posredujejo vnaprej določenemu prejemniku v tujino.

Opozarjamo, da gotovina izhaja iz kaznivih dejanj, povezanih z zlorabo osebnih gesel elektronskega bančništva, opisano posredovanje denarja pa je sostorilstvo pri kaznivem dejanju velike tatvine, za katero je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Uporabnike interneta opozarjamo, naj se zaradi svoje varnosti na takšna sporočila ne odzivajo oz. neznancem ne pošiljajo svojih osebnih podatkov, saj gre v tem primeru za mednarodne organizirane združbe storilcev kaznivih dejanj.

Obenem opozarjamo na varno uporabo elektronskega bančništva!
Uporabnikom svetujemo, naj redno uporabljajo programsko opremo za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in programe za odstranjevanje vohunskih programov. Nujna je dobra nastavitev in uporaba osebne požarne pregrade ali usmerjevalnika z vdelanim požarnim zidom, ko se priklopimo na internet. Če želimo odkriti sumljive podrobnosti, ki kažejo na začetne stopnje napada, moramo zapisovati in redno pregledovati ves promet na požarni pregradi. Nujno je redno posodabljanje operacijskega sistema, varnostnih programov, spletnega brskalnika in druge programske opreme s servisnimi oz. varnostnimi popravki proizvajalca. Dobro je imeti vključeno avtomatično posodabljanje sistema.
Nlb d.d.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat