| 

Aktualno

500. obletnica rojstva Primoža Trubarja

500. obletnica rojstva Primoža Trubarja

08.06.2008 ob 13:00

Jutri, v ponedeljek, 9. junija 2008, bo Ljubljana s številnimi dogodki počastila 500-letnico rojstva Primoža Trubarja, rojenega prav na ta dan, leta 1508.

• ob 10. uri, prostori Ustanove Slovenska znanstvena fundacija, Štefanova 15
Predstavitev zgibanke o Primožu Trubarju v sklopu skupnega projekta Slovenske znanstvene fundacije in Mestne občine Ljubljana »Trije ponedeljki s Trubarjem«; o projektu bodo spregovorili dr. Edvard Kobal, direktor SZF, dr. Uroš Grilc, načelnik Oddelka za kulturo MOL , in Veronika Klemenčič iz Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar.

• ob 11. uri (do 13.30), Trg francoske revolucije
Zaključna prireditev projekta za vrtce ter osnovne in srednje šole na temo »Trubar in mi«, na kateri bodo predstavili najboljše dosežke s področij raziskovanja, glasbe, kulturne dediščine, književnosti in založništva, multimedijske, uprizoritvene in likovne umetnosti. V projektu so sodelovali Festival Ljubljana, osnovne šole, Mestni muzej Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.

• Ob 12. uri, nastajajoči Parka prijateljstva ob PST za Biotehniško fakulteto
Saditev petih spominskih dreves v počastitev Primoža Trubarja; ob Poti spominov in tovarištva, kjer so svoja drevesa že posadili vsi ljubljanski župani in nekdanja predsednika RS Janez Stanovnik in Milan Kučan, bodo drevesa tokrat posadili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, dr. Matjaž Kmecl, nekdanji predsednik Društva Zeleni prstan, Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, Ladislav Pojbič, ustanovni član Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, in dr. Edvard Kobal, direktor Ustanove Slovenska znanstvena fundacija. Dogodek organizira Društvo Zeleni prstan skupaj s Slovenskim protestantskim društvom Primož Trubar in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana.

• Ob 18. uri, Galerija Kresija
Odprtje spominske razstave »Obrazi Primoža Trubarja«, na kateri bodo na ogled znane upodobitve Primoža Trubarja petdesetih najopaznejših avtorjev slovenskih in tujih umetnikov od nekdaj pa do danes. Razstavo so v sodelovanju z Arhitekturnim muzejem Ljubljana pripravili prof. dr. Mirko Juteršek, prof. dr. Peter Krečič, prof. dr. Lev Menaše in akademska slikarka Irena Brunec-Tébi.

• Ob 19. uri, Mestni muzej Ljubljana
Odprtje razstave »Primus 1508–1586 Primož Trubar«, ki Primoža Trubarja prikazuje kot utemeljitelja slovenskega jezika in pisca prvih tiskanih slovenskih knjig ter v širšem evropskem kontekstu kot evropskega izobraženca, humanista, reformatorja, jezikoslovca in pridigarja, del razstave pa je posvečen njegovemu bivanju v Ljubljani. Razstava pa prinaša tudi štiri predmete, ki bodo tokrat prvič postavljeni na ogled …

Vir: www.ljubljana.si

sorodni članki

Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat