| 

Posel in moda

Sodobni nomadi - počitnice v kampu

Sodobni nomadi - počitnice v kampu

14.06.2008 ob 09:02

Čeprav je dopust v hotelu ali apartmaju vsaj po nastanitvi udobnejši - odvisno seveda od števila spremljajočih zvezdic, pa je za sodobne nomade veliko bolj pomembna svoboda, ki jo zagotavlja taborjenje v šotoru, počitniški prikolici ali avtodomu. Tudi udobje na taborjenju je s sodobnimi pripomočki in opremo v zadnjih letih doseglo kar zavidljiv nivo, morda celo višji od kakšnega poceni hotela.

Hoteli so po vseh pravilih dražji kot avtokampi. Končna cena je seveda odvisna od lokacije parcele in kategorije in opreme kampa, v povprečju pa je cena za tričlansko družino na Hrvaškem okrog 35 evrov na dan. V hotelu bi družina odštela okrog 160 evrov dnevno, če bi otrok prenočeval brezplačno. Ponaadi se lastniki počitniških prikolic odločijo za letni najem parcele v kampu, pavšal, ki v hrvaških kampih znaša od 1300 do 3000 evrov.

Odločiti se je potrebno še za obliko taborjenja: šotor, počitniško prikolico ali avtodom. Za kakovosten šotor za štiri osebe je potrebno odšteti okrog 350 evrov, za ostalo opremo, ki vključuje npr. plinski kuhalnik, komplet posod, hladilno orbo in spalne vreče pa še enkrat toliko. Pri nakupu šotora je pomembna predvsem stopnja izolacije, obstajajo štirisezonski, trisezonski in poletni šotori, debelina zunanjega materiala (vodni stolpec v višini 1000 mm zagotavlja 100% nepropustnost).
Dražja možnost je počitniška prikolica, ki ponuja popolno udobje doma s popolnoma opremljeo kuhinjsko nišo, kopalnico s tušem in kemičnim wc-jem, ter z udobnimi ležišči. Za novo počitniško prikolico je potrebno odšteti okrog 10.300 evrov dalje, na trgu pa je tudi bogata izbira rabljenih za veliko nižjo ceno.
Tisti pravi sodobni nomadi pa se bodo prav gotovo odločili za avtodom, ki ponuja popolno udobje na štirih kolesih. Poznamo pet različnih razredov, in sicer predelani serijski kombiji, bivalne kabine, ki so pritrjene na poltovornjak, avtodomi z nadstreškom, avtodomi s polintegrirano zasnovo in integrirci, ki so bolj podobni ahnemu avtobusu. Cene se začnejo pri 38.000 evrih za štiri osebe.Verjetno bolj racionalna rešitev pa je najem avtodoma, tu se cene gibajo okrog 770 evrov na teden plus kavcija, zavarovanje odpovedi in prijavnina, kar znese še 750 evrov. Potrebno pa je pohiteti z rezervacijami, saj o v glavni sezoni razpoložljivosti precej zasedene.

Povzeto po članku: Šotor, prikolica ali avtodom?, avtor: B. Kondža, Počitniška malha

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat