| 

Aktualno

Počitnice za avanturiste

Počitnice za avanturiste

08.06.2008 ob 08:36

Celo starodavni Grki so vedeli, da je svet okrogel, a verjetno si vseeno niso predstavljali, kako težko dosegljivi so nekateri njegovi najbolj oddaljeni in samotni predeli. Kljub modernim načinom transporta, še vedno traja kar nekaj dni, celo tednov, da s težkimi napori in raziskovalno žilico odkrijemo nekatere takšne destinacije na našem planetu.

Glede na to, da se bliža čas "masovnega" dopustovanja, vam predlagamo obisk le nekaj takšnih odročnih in še dokaj neokrnjenih lokacij, ki so jih na spletnem portalu Forbes.com poimenovali najtežje dosegljive in skrajno končne svetovne destinacije.

Essakane, Mali, zahodna Afrika
Približno 65 kilometrov severno od mesta Timbuktu je kraj Essakane. Mnogo Tuaregov - afriško nomadsko ljudstvo - potuje na svojih kamelah tudi do 4.800 kilometrov daleč, ko se odpravijo na vsakoletni Festival v puščavi, ki se odvija v mesecu januarju v kraju Essakane. Na festivalu si lahko ogledate tradicionalne nomadske plese, poezijo, pesmi, ritualne bojne plese in igre. Več informacij in rezervacije za ogled festivala dobite na http://www.festival-au-desert.org. Približna cena za ogled festivala znaša 650 € na osebo, brez letalske vozovnice.
Otok Sakhalin, Rusija
V začetku 20.stoletja je bil ta otoček na vzhodni obali Rusije zatočišče za ruske zapornike. Vendar je otok zaradi svojega bogastva z nafto, privabil veliko investitorjev in tudi turistov. Do leta 1990 na otok ni bil dovoljen vstop tujcem. Najkrajša pot do otoka vas vodi z letalom iz letališča Hakodate na Japonskem ali iz Moskve, Rusija. Lahko pa si privoščite tudi vožnjo s trajektom iz mesta Wakkanai, na skrajnem severnem koncu Japonske. Najbolj popularne aktivnosti na otoku so deskanje na snegu, ribolov in gorske kolesarske dirke. Letalska karta iz omenjenih destinacij vas bo stala približno 2.000 €, noč v hotelu višje kategorije pa okoli 200 €.
Gora Kilimanjaro, Tanzanija, Afrika
Vas mika osvojiti sam vrh Afrike? Najmanjši problem! Za malo več kot 3.250 € lahko v spremstvu izkušenega vodiča z licenco (ki je goro preplezal že skoraj 200-krat) osvojite goro Kilimanjaro. Tura traja osem dni in se začne s planote Lemosho ter naprej do gore Uhuru Peak, ki se vzpenja skoraj 5.900 metrov visoko. Vzpon je kar težaven, vendar vam pred in po vzponu v agencijah obljubljajo razvajanje do skrajnosti v luksuznih hotelih in s postrežbo brez omejitev. Več informacij si oglejte na http://akextremeadventures.com.
Cookovi otoki, Južni Pacifik
Obiskovalci Cookovih otokov redko preskočijo otočka Rarotonga in Aitutaki, ki sta turistično najbolj oblegana otoka med vsemi 15-imi, kolikor jih sestavlja t.i. Cook Island. Zato se ne čudite, če boste obiskali najstarejši otok v otočju, Mangaia, kjer boste prvi obiskovalec v celem mesecu! Za obisk ostalih manjših otočkov najemite manjše letalo, ki vas bo z otoka Rarotonga popeljal do vašega raja! Če želite obiskati edina dva še ne poseljena otoka, Takutea in Manuae, morate rezervirati prostor na eni izmed "raziskovalnih" ladij, ki jih vodi ekspedicijsko raziskovalna skupina pod imenom "Rarotonga's Pacific Expeditions". Turistični paket za obisk glavnega otoka vas bo stal približno 3.300 € na osebo, in dodatnih 1.800 € za obisk manjših otokov. Za več informacij obiščite http://www.pacific-expeditions.com.
Divja prostranstva Patagonije, Južna Amerika
Geografsko področje Patagonije vključuje severni del Argentine in severni del Čila. Čudovita pokrajina ponuja raznovrstno naravo od zasneženih vrhov gora do bujnih, zelenih gozdov. Povprečen aranžma, ki vključuje več izletov s pričetkom v Buenos Airesu, ogledi gora, ledenikov, jezer in rek, stane približno 7.200 € na osebo. Več informacij dobite na www.blueparallel.com.
Zahodna obala Spitsbergen-a
Spitsbergi (tudi Spitzbergi ali Svalbard) so otočje v Arktičnem oceanu severno od celinske Evrope, približno na polovici poti med Norveško in Severnim polom. Spitsbergen je največji otok v otočju. Vzhodna obala je sicer opustošena in zato idealen kraj za opazovanje še redkih preživelih severnih medvedov. Otok je zadnje zaščiteno naravno okolje severnega medveda. Potovanje vas bo stalo približno 9.000 €, vključuje pa še vožnjo po snegu, kampiranje v divjini in smučanje. Oglejte si na http://akextremeadventures.com.
Mount Everest
Bodisi, da porabite šest ali osem dni hoje samo da dosežete "base camp" pod najvišjo goro na svetu, bodisi, da preplezate vseh 8.800 metrov in še malo do samega vrha gore, je izlet vse prej kot lahkoten sprehod. Najprej se morate odpraviti do mesta Lukla in nepalsko vlado zaprositi za dovoljenje za vzpon na goro, ki okvirno stane ca. 16.000 € ($25,000). Ko dobite dovoljenje za vzpon, boste naslednjih 6 dni potrebovali, da pridete do "base kampa" pod goro. Pot vas bo vodila čez Namche Bazaar, prečkali boste reko Kwangde River, in končno dospeli v kraj Khumjung, Nepal. Dva dni kasneje vas bo pot pripeljala do doline Imja Tse Valley in naprej do Kala Pattar, od koder boste v vsej lepoti lahko občudovali vrh Mount Everesta. Dan kasneje boste končno prišli v base camp. Po dve-tedenski aklimatizaciji - prilagajanju višine - se odpravite na približno 4-dnevno plezanje na vrh. Večina plezalcev za stroške izleta (poleg dovoljenja in letalskega prevoza) porabi še 650-1.300 €.
Južni tečaj
Ni lahko, je pa možno osvojiti južni tečaj! Za približno 27.500 € vas ekspertni vodič popelje na 18-dnevni izlet čez ledene in zasnežene poljane vse do skrajnega južnega robu sveta. Dodatnih pet dni si vzemite za rezervo, zaradi nepričakovanih okoliščin, ki vas lahko doletijo na tako zahtevnem izletu. Več informacij na http://akextremeadventures.com.

Urška Č.

Vir in foto www.msn.com - World's Hardest-To-Reach Vacation Spots, by Lauren Sherman

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 2 do 19 °C

Sreda
od 1 do 19 °C

Četrtek
od 2 do 22 °C

Petek
od 4 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat