| 

Postal sem podjetnik

Vedenjske značilnosti uspešnega delavca

Vedenjske značilnosti uspešnega delavca

05.06.2008 ob 08:50

Kako to, da nekaterim brez prevelikih naporov uspe v zelo hitrem času zlesti prav na vrh hierarhične lestvice, medtem ko drugi, kljub trdemu delu in velikim prizadevanjem obtičijo v "zlati sredini" in nikakor ne morejo premagati toka "povprečnosti"!? Prvi logični odgovor, ki se ponuja kar sam je, da imajo ljudje iz prve skupine, več znanja, so brihtnejši, so talentirani, močne persone in morda poznajo "prave" ljudi na "pravih" pozicijah. Že morda res, ampak potrebno je še nekaj več - potrebno je tudi "pravo" vedenje.

Strokovnjaki iz managementa pravijo, da so vedenjske značilnosti posameznika boljši napovedovalec njegove "usode" na poslovni poti, kot pa njegova izobrazba, inteligenčni kvocient in drugi faktorji. Ugotovili so tudi, da ljudje s pozitivnimi mislimi živijo bolj zdravo življenje, imajo boljše zasebne odnose in dosežejo več na svoji poslovni poti. In za konec "pozitivni" ljudje zaslužijo več denarja.

Na (našo) srečo lahko kdor koli osvoji vedenjske značilnosti, ki vodijo do uspeha. Ne glede na to, kaj ste po izobrazbi in s kakšnim delom se ukvarjate, bo pravo obnašanje prineslo spremembe v vašo kariero. Poskusite osvojiti naslednjih 10 vedenjskih značilnosti, ki jih posedujejo uspešni delavci.

1. Sam odločam o lastni usodi.
Če samo čakate, da se bo nekaj zgodilo in pri tem sami nič ne ukrepati , boste dolgo čakali na prve premike. Uspešen človek je pripravljen tudi kaj žrtvovati za dosego uspeha. Se je pripravljen izpostaviti in stvari sam "poriniti" naprej, ko je to potrebno.

2. Vse je možno.
Mislite, da vam nikoli ne bo uspelo priti do položaja podpredsednika uprave!? Če tako zares mislite, potem tudi zares ne boste! Spremenite razmišljanje v - mislim, da lahko storim vse - samo poskusiti morate!

3. Nobenega naloga ni premajhna, da jo ne bi opravil z odliko.
Nikoli ne veste, kdaj in pri čem vas bodo opazovali in ocenjevali. Zato nobene naloge ne podcenjujte kot nepomembne ali manj pomembne od velikih projektov. Male stvari tudi štejejo!

4. Vsakdo vam lahko nekako koristi.
Navezovanje in ohranjanje kontaktov je zelo pomemben dejavnik na uspešni poslovni poti. Nikoli ne veste, kdaj boste potrebovali kakšno uslugo, dobro besedo ali pomoč. Na primer biti v dobrih odnosih z direktorjevo tajnico je lahko ključnega pomena, ko boste nujno morali govoriti z direktorjem, ki je seveda zaseden 24 ur/7 dni tedensko, vam bo vaša "prijateljica" tajnica že nekako organizirala sestanek z njim.

5. Ustvarjen sem bil za to delo.
Ne glede na to, da je vaše trenutno delo malo manj stimulativno kot bi si želeli, uspešen človek vedno daje vtis, da je vsako njegovo delo ustvarjeno za njega in da je to zanj sanjska služba.

6. Ni pomembno samo to, kaj vse vem in znam, pač pa tudi koga vse poznam!
Uspešen poslovnež bo veliko časa posvetil navezovanju stikov, tako poslovnih kot tudi zasebnih. Ljudje smo socialna bitja in potrebujemo druženje. Zato povabite svoje "nekoč" potencialne stranke na neobvezno poslovno kosilo, povabite sodelavce na pijačo po službi ... Skratka ustvarite si množico ljudi, na katere se boste nekoč lahko oprli in zanesli.

7. Kaj lahko še storim?
Glede na to, da ste sami odgovorni za svojo usodo, imejte vedno široko odprte oči in ne spreglejte nobene še tako majhne priložnosti, da pustite dober vtis. Na primer: prijavite se za dodatno nalogo, pomagajte sodelavcu pri njegovem projektu, vpišite se na dodatno izobraževanje ali usposabljanje in tako razširite svoja obzorja znanja in obenem postanite bolj "prodajana roba".

8. Neuspeh je del uspeha.
Vsi delamo napake. In kdor dela tudi greši. Razlika med neuspešnim in uspešnim delavcem je v tem, kako te napake obvladuje. Iz napak se lahko marsikaj naučimo.

9. Sam sem svoj največji oboževalec.
Čakate, da bo nekdo drug opazil in pohvalil vašo nadarjenost in trud? Morda je čas, da stopite iz školjke, in sami opozorite sodelavce in nadrejene na svoje dobro delo. Uspešen delavec zna opozoriti na svoje dosežke, ne da bi ob tem izpadel bahav in domišljav.

10. Moji "senzorji priložnosti" niso nikoli izključeni.
Pride kakšen dan, ko ste popolnoma zadovoljni s trenutnim položajem. Vendar uspešen poslovnež ima vedno odprte oči, ušesa in um za nove priložnosti, saj nikoli ne veste kdaj in kje se bodo pojavile ter popolnoma spremenile vašo poslovno pot.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - 10 Attitudes of Successful Workers, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat