| 

Uporabne informacije

Šest načinov priprave na odpoved

Šest načinov priprave na odpoved

Kako se je lahko to meni pripetilo? Saj sem vendar marljiv, predan, sposoben in odgovoren delavec, z dolgoletnimi izkušnjami, poleg tega podjetja nikoli nisem razočaral! Zakaj sem se torej znašel med ostalimi stotimi delavci, ki so dobili odpoved zaradi tehnološkega viška v podjetju? To je nemogoče! Poleg tega sem popolnoma nepripravljen na takšno situacijo! Ves ta čas sem bil zaslepljen z lastnim občutkom nenadomestljivosti. Počutim se prevaranega!

Ko v podjetju pride do masovnih odpuščanj, morate paziti na lastno glavo! Sploh se lahko na morebitno odpoved malce pripravite že v naprej. Najbolj je, da ste po malem pripravljeni vedno. Kajti nihče ni nenadomestljiv. Vsakdo je lahko "ranljiv", tudi vašega šefa lahko na hitro zamenjajo. Zato, da ne boste ponavljali zgoraj napisanih besed, upoštevajte naslednjih šest načinov, ki vas bodo vsaj malce pripravili na morebitno odpoved delovnega razmerja.

1. Organizirajte se.
Shranite si vse svoje zasebne datoteke s službenega računalnika za lastno arhivo. Poiščite vse pisne pohvale, nagrade in druge delovne ocene, ki ste jih v podjetju prejeli, in jih uporabite za pripravo življenjepisa. Svojega, sedaj že bivšega nadrejenega zaprosite za referenčno pismo, v katerem naj upošteva vse vaše dosedanje dosežke in izkušnje.

2. Vzemite si, kar vam pripada.
Izkoristite vse bonitete, ki vam še pripadajo v odpovednem roku. Naročite se pri zdravniku, okulistu, zobozdravniku, pa čeprav samo na pregled in izkoristite zdravstveno zavarovanje dokler ga še imate. Preverite koliko letnega dopusta ste že izkoristili v tekočem letu in koliko vam ga še pripada.

3. Povežite se.
Porabite vsaj eno do dve uri na dan za navezovanje že malo pozabljenih kontaktov. Pokličite stare prijatelje, bivše sodelavce, poslovne stranke in jim ponudite pomoč, če jo potrebujejo. Zdaj je idealna priložnost, da pokažete svoje pozitivno plat in pripravljenost pomagati, saj boste zelo kmalu potrebovali kontra uslugo.

4. Raziščite trg.
Naslednjo uro ali dve porabite za iskanje novih potencialnih delodajalcev. Ugotovite, kakšno nov službo bi si sploh želeli in katere spretnosti oziroma znanja morate še pridobiti.

5. Priskrbite si izhodni plan.
Ničesar ne podpišite takoj in na mestu. Vzemite si svoj čas, dobro preberite, kaj boste podpisali, in se morda tudi posvetujte s pravnim zastopnikom. Preverite vse svoje pravice, pa tudi obveznosti, katere vas pogodbeno obvezujejo do delodajalca.

6. Bodite pozitivni.
Ko izveste, da se približujejo odpuščanja v vašem podjetju, se pripravite na najhujše. Ob tem bodite pozitivni kar se da, pokažite svojo moč in pripravljenost, da po potrebi obrnete nov list v svojem življenju. Saj veste kako pravijo, da je vsaka sprememba za nekaj dobra, pa čeprav sprva izgleda pogubna. Če se spremembam upiramo, le-te lahko povzročijo stisko in bojazen pred vsem novim. Če pa se jim prepustimo, prinesejo pozitivne učinke in raznovrstne nove priložnosti.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - Six Ways to Prepare for a Layoff, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki