| 

Posel in moda

Porsche predstavil prototip hibridnega Cayenna

Porsche predstavil prototip hibridnega Cayenna

Z njim želi zmanjšati porabo goriva za 25 % – še zlasti v mestnem prometu.

Porsche, podjetje, ki je znano po vrhunskih športnih avtomobilih in po športnih terenskih vozilih (SUV), je v Stuttgartu medijem predstavil prototip hibridne različice modela Cayenne. S tem je podjetje odstrlo pogled na svoje načrte za obdobje do konca tega desetletja.
Porsche pri hibridnem Cayennu želi doseči povprečno porabo goriva 9,8 l/100 km (v skladu z evropsko meritvijo NEDC), z nadaljnjim razvojem pa bodo Porschejevi inženirji v naslednjih letih porabo skušali zmanjšati v še večji meri: na 8,9 l/100 km.
Hibridni Cayenne bo imel pravo hibridno zasnovo, pri kateri bo hibridni modul (sklopka in elektromotor) nameščen med klasičnim motorjem in menjalnikom. Ne bo torej imel hibridnega pogonskega sklopa s komponentami, vgrajenimi na različnih mestih, in s prenosom moči v različne smeri preko planetnega gonila. Porsche je takšno zasnovo izbral zato, ker je zaporedna vgradnja hibridnih komponent bolj združljiva z obstoječo platformo Cayenna in ker se je na testiranjih izkazalo, da je izkoristek goriva s takšnim sistemom večji. Poleg tega takšna zasnova zagotavlja boljše pospeške in večjo prožnost motorja, primerljivo z običajnim Cayennom.
Delovanje glavnih treh komponent (klasičnega motorja, elektromotorja in akumulatorja) bo usklajeval krmilnik za hibridni pogon – srce hibridne različice Cayenna. Krmilnik za hibridni pogon, ki spremlja pribl. 20.000 podatkovnih parametrov (v primerjavi s 6.000 podatkovnimi parametri pri običajnem motorju), sodi med najzmogljivejše tehnologije hibridnih vozil.
Ostale edinstvene lastnosti hibridnega Cayenna, ki prispevajo k zmanjšanju porabe goriva, so servo krmiljenje, vakuumska črpalka za zavore in klimatska naprava, ki delujejo na električni pogon. Tudi tehnične komponente, kot je na primer oljna črpalka avtomatskega menjalnika, so zamenjale komponente z električnim pogonom. Elektrohidravlični krmilni sistem – prvič vgrajen v tovrstno vozilo – zagotavlja, da je vožnja s hibridnim Cayennom primerljiva s katerimkoli drugim Porschejevim modelom, kar pomeni predvidljivo in varno odzivanje krmilnega sistema in okretnost, ki jo pričakujemo od Porschejevih športnih terenskih vozil.
Porsche načrtuje, da bo hibridno tehnologijo vgradil tudi v štirivratni model Panamera GT. Model Panamera bo premierno predstavljen leta 2009, kasneje pa mu bo sledila še hibridna različica.

sorodni članki