| 

Aktualno

Model Ford Kuga je na testu Euro NCAP osvojil najboljšo oceno v svojem razredu

Model Ford Kuga je na testu Euro NCAP osvojil najboljšo oceno v svojem razredu

30.05.2008 ob 13:48

V najnovejšem sklopu Euro NCAP testiranj za zaščito potnikov je povsem novi Ford Kuga kompaktni športni terenec dosegel najboljšo kombinacijo točk in se uvrstil na prvo mesto v segmentu Euro NCAP manjših 4x4 terencev. Osvojenih vseh 5 zvezdic za zaščito potnikov dopolnjujejo 4 zvezdice v kategoriji za varnost otrok in 3 zvezdice za zaščito pešcev.

»Kuga se pridružuje paleti Fordovih modelov s priznano odlično varnostjo in vrhunsko vozno dinamiko,« je dejal Joe Bakaj, Vice President, Global Product Programs, Ford Motor Company in Vice President, Product Development, Ford of Europe. »Potrditev odličnih rezultatov testiranj opravljenih s strani Euro NCAPa so še dodatna potrditev že doseženih rezultatov strogih internih testiranj.«

Varnost kot standard
V času razvoja in snovanja modela Kuga so bili cilji za vrhunsko varnost prioriteta. Osnova za varnost v modelu Kuga izhaja iz Fordovega priznanega inteligentnega zaščitnega sistema – IPS v kombinaciji z optimizirano trdno in togo strukturo karoserijskih elementov vozila, ki zmanjšajo deformacije potniške varnostne celice. IPS je dopolnilo množici aktivnih varnostnih sistemov, ki Fordovim voznikom pomagajo pri nadzoru avtomobila ter hkrati preprečujejo možnost trka.

Visok delež ultra trdnega jekla - HSS pri Kugi zagotavlja trdno, a lahko potniško varnostno celico, ki zagotavlja dobro čelno in bočno zaščito pred trkom.

Z uporabo dvofaznih jekel na več mestih je nedeformabilnost potniške celice še dodatno izboljšana, ne da bi se zato bistveno povečala masa vozila, kar pripomore tudi k večji ekonomičnosti porabe goriva.

Sistem prednjega pomožnega okvirja prednje preme za Kugo je zasnovan tako, da se v primeru čelnega trčenja odklopi od preostale strukture karoserije. Kuga je zato dosegel 100% rezultat ne testih Euro NCAPa, bočno trčenje in toga potniška celica sta bili na testih ocenjeni pozitivno.

Fordov obsežni IPS sistem pri Kugi vključuje v celoti šest zračnih blazin: prednji in stranski zračni blazini ter zračne zavese za glavo in ramena, ki pokrivajo prvo in drugo sedežno vrsto. Dodatni standardni elementi so sedeži, ki preprečujejo zdrs pod varnostnim pasom in so opremljeni s po višini nastavljivimi vzglavniki za vse potnike; varnostna pasova prednjih sedežev imata pirotehnični zategovalnik in omejevalnik obremenitve pasu.

Odlična ocena treh zvezdic za zaščito pešcev je bila dosežena na podlagi vključitve številnih posebnih ukrepov za zagotavljanje najvišje ravni varnosti pešcev in preprečevanja poškodb v primeru trčenja. Ti ukrepi vključujejo mehak material odbijačev, prostor med odbijačem, prednjo pločevino in hladilnikom, žaromete, ki se odlomijo, prednje blatnike iz reciklirane plastične mase in skrbno oblikovane robne strukture pokrova motornega prostora. Komponente pod pokrovom motornega prostora so dovolj oddaljene od zunanje pločevine, zato je v primeru trčenja preprečen neposreden stik s pešcem.

»Standardi Euro NCAP testov so s strani kupcev in konkurence zelo cenjeni in upoštevani. Ford Kuga se je v vseh kategorijah testiranja odrezal zanesljivo in dosledno,« je dejal Gisbert Gaeb, Manager of Analytical Attributes at Ford of Europe. »Naši strokovnjaki in inženirji so posamezni kategoriji namenili dovolj pozornosti in časa pri razvoju, kar se je novi Kugi obrestovalo v doseženem rezultatu testiranj.«

Sistemi za aktivno varnost so ključni element ki omogočajo vozniku, da ves čas ohranja nadzor na vozilom, obenem pa bistveno zmanjšujejo tveganje trčenja. Pri Kugi serijsko vključujejo:
• zavorni sistem ABS,
• elektronski stabilizacijski sistem ESP,
• s funkcijo za preprečevanje prevračanja - ARM,
• sistem za nadzor zdrsa TCS,
• sistem za stabilizacijo prikolice TSA,
• elektronsko porazdelitev zavorne moči EBD,
• pomoč pri zaviranju v sili EBA.

Kuga postavlja nova merila
Moč novega Ford Kuge se poleg odlične varnosti predstavlja tudi s sodobno obliko in prepričljivo vozno dinamiko – dve poglavitni Fordovi blagovni karakteristiki. Kuga prinaša tudi visok nivo udobja in veliko nosilnost, kot tudi impresivno zdržnost.

Izbrani 2.0l Duratorq TDCi 136 KM motor s standardnim DPF filtrom je bil posebej umerjen za Kugine odlične zmogljivosti in nizko porabo goriva. Kuga z inteligentnim štirikolesnim pogonom je z vrednostjo CO2 169 g/km najboljši v svojem razredu, medtem ko model s prednjim pogonom dosega 165 g/km in kombinirano porabo 6,3 litra na 100 km.

Medtem ko se Kuga ponaša z atraktivno zunanjostjo, je prostorna notranjost namenjena prevozu 5 odraslih oseb. Materiali uporabljeni za notranjost Ford Kuge so bili tudi preizkušeni s strani nemške TÜV Rheinland skupine. Dinamičen in karizmatičen Ford Kuga je že sedmi Fordov model, ki je pridobil certifikat o opravljenem testiranju materialov v notranjosti vozila. Fordova vozila so prva vozila na svetu, ki so uspešno opravila strogo testiranje po TÜV standardih.

Vir: Summit motors Ljubljana d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat