| 

Posel in moda

Seat in Telefónica za večjo varnost v cestnem prometu

Seat in Telefónica za večjo varnost v cestnem prometu

Manj prometnih nezgod, večji pretok prometa ter varnejša in udobnejša vožnja – to so cilji skupnega projekta SEAT-ovega tehničnega centra in družbe Telefónica España, imenovanega eCar, ki v osebna vozila uvaja inovativno informacijsko in komunikacijsko tehnologijo.

Ta tehnologija omogoča uporabo večjega spektra storitev, s katerimi bo vožnja varnejša, učinkovitejša in udobnejša. SEAT in Telefonica sta se za projekt eCar odločila, ker vse več voznikov med vožnjo uporablja mobilne telefone. Projekt eCar je inovativna pobuda, s katero so ustvarili prvo platformo za t. i. povezano vozilo (connected car).

To je sistem, ki povezuje voznika, vozilo in okolico (environmental intelligence system) in vozilu oziroma vozniku omogoča dostop do velike količine podatkov za varnejšo vožnjo, večjo mobilnost, pestro razvedrilo in napredno komunikacijo.

Inženirji v tehničnem centru v Martorellu so v skladu s SEAT-ovo vizijo napredka dejavno sodelovali pri razvoju vmesnika med uporabnikom in vozilom ter pri uporabi platforme povezanega vozila.

Dve funkciji za voznika, ki bistveno prispevata k večji varnosti, sta tipka za klic v sili in navigacija na osnovi storitve GoogleMaps. Funkcije za sopotnike pa se osredotočajo na predvsem infotainment, npr. prenos informacij ter uporabo in nalaganje multimedijskih vsebin.


H komunikacijskim storitvam med drugim sodijo telefoniranje, pošiljanje in sprejemanje kratkih sporočil SMS in uporaba interneta – vse te funkcije je možno upravljati s pomočjo zaslona na dotik ali glasovnih ukazov.

SEAT-ov glavni cilj je prispevati k zmanjšanju števila prometnih nezgod, in sicer z uporabo tehničnih rešitev, ki tako vozniku kot tudi potnikom omogočajo čim varnejšo in udobnejšo vožnjo. Dve tovrstni rešitvi sta projekt eCar v sodelovanju z družbo Telefónica España in železniška povezava med tovarno v Martorellu in pristaniščem v Barceloni, zaradi česar bo na cestah v tem delu Španije letno 25 000 tovornjakov manj.

Vir: Porsche Slovenija d.o.o.

sorodni članki