| 

Uporabne informacije

Da bo dopust res dopust!

Da bo dopust res dopust!

Nove in nove delovne obveznosti se vam kopičijo iz dneva v dan in občutek imate, da jih nikdar ne boste uspeli dokončati. Četudi delate podnevi in ponoči, 24 ur sedem dni tedensko. Sebi in družini ste celo razložili, da si letos tudi dopusta ne boste mogli privoščiti. A resnica je drugačna: ne smete si privoščiti, da si ne bi vzeli nekaj prostih dni in odšli na dopust s svojo družino, prijatelji ali v lastni družbi.

Dopust je čas za oddih, priložnost, da si napolnite tako psihične kot fizične baterije, odklopite od vsakodnevnih službenih skrbi, in se po njem v službo vrnete spočiti in sveži, pripravljeni za nove delovne zmage. Rezultat nedavne ankete, ki so jo opravili na spletni strani CareerBuilder.com, je bil sledeč, da je kar 51% nadrejenih dejalo, da so zaposleni bolj produktivni potem, ko se vrnejo iz dopusta, kot so bili pred njem.

Da pa si zagotovite, da bo vaša odsotnost z delovnega mesta zares lahko brezskrbna in bo vaš dopust sproščujoč in osvežilen, poskrbite za dober načrt vašega odhoda na počitnice. Pomagate si lahko z naslednjimi napotki:

Termin dopusta določit v naprej.
Za termin dopusta še vedno veljata najbolj primerna meseca julij in avgust. Razlogov je več: šolske počitnice, vročina, kar nekaj podjetij ima v tem obdobju kolektivni dopust in nasploh se "delo" v tem času kar malo upočasni. Seveda ne povsod. Če je vaše podjetje ravno v poletnem času najbolj produktivno, potem svoj dopust prestavite na še topel začetek jeseni.

Prosite za pomoč in nadomeščanje med vašo odsotnostjo.
Svoje najbolj zaupanja vredne sodelavce prosite za malo pomoči (če bo potrebno) med vašo odsotnostjo. Obvestite tudi svoje nadrejene, da vas bo v nujnih primerih nekdo nadomeščal in da delo ne bo trpelo.

Obvestite svoje poslovne stranke.
O svoji odsotnosti obvestite vse svoje poslovne stranke. Pošljite sporočilo bodisi po telefaksu bodisi po elektronski pošti, napišite datum odsotnosti in navedite kontakte, na katere se lahko obrnejo med vašo odsotnostjo.

Opravite tehnični pregled vaše delovne opreme.
Preverite, da vse naprave preko katerih sprejemate sporočila, naročila in obvestila delajo brezhibno. Da je v telefaks napravi dovolj papirja, da je v tonerju dovolj črnila, izpraznite svoj elektronski nabiralnik, da bo dovolj prostora za vsa elektronska sporočila, ki bi jih lahko dobili med vašim dopustom, in tako dalje.

Izkoristite "moč" tehnologije.
Velika nadlega, ki vas čaka vsakič, ko se vrnete iz dopusta, je nekaj sto elektronskih sporočil, med katerimi je komajda 20 uporabnih in komaj kakšnih 10 pomembnih. Izkoristite zmogljivosti računalnika in programske opreme. Presortirajte prihajajoče e-maile na tiste, ki pridejo od pomembnih naslovnikov in jih preusmerite na elektronski naslov vašega kolega, ki vas bo nadomeščal, in na nezaželene, ki gredo direktno med "Izbrisane predmete".

Omejite kontakte s podjetjem.
Če je le možno pustite doma vaš prenosnik, službeni mobilni telefon, pager ... V kolikor pa morate biti za podjetje dosegljivi iz zelo posebnega razloga, to storite takrat ko je nujno potrebno in ne sprejemajte drugih klicev.

In končno - ne pustite si vsega dela za zadnji teden preden odidete na dopust.
Svoje delo opravljajte sproti, četudi kdaj pa kdaj ostanete kakšno uro ali dve dalj v pisarni, nikakor pa si ne kopičite nedokončanega dela za zadnji teden pred odhodom na dopust, ko boste primorani tako ali drugače končati, kar ste si "pustili" na mizi. Na ta način boste na dopust odšli pod pritiskom, ali ste uspeli vse dokončati, ali sedaj vaši kolegi namesto vas opravljajo vaše nedokončane projekte, in vaš dopust nikakor ne bo sproščujoč in miren.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com - How to Be Work-Free on Vacation, By Robert Half International

sorodni članki