| 

Uporabne informacije

Zamujanje v službo

Zamujanje v službo

Nekateri ljudje se vsako jutro zbudijo še preden jim zazvoni budilka, uživajo v pogledu na prebujajoče se sonce in neučakano pričakujejo pričetek novega dne. Takšni ljudje pridejo zjutraj v službo veselega obraza, požvižgavajo si melodijo z jutranjega programa na radiu in z delom pričnejo preden večina sodelavcev sploh pride (ali se "privleče") do vrat svoje pisarne. Tem redkim bitjem rečemo "jutranji ljudje". Za ostalo večino je njihovo početje nepojmljivo, popolnoma nerazumljivo, saj so jutra pred odhodom v službo bolj podobna paničnemu begu pred nevarno zverjo, kot pa umirjena in povrhu vsega še vesela dogodivščina dneva. Kot rečeno je številčno veliko večja druga skupina ljudi, kot bi si sprva mislili. Po nedavni anketi, ki so jo izvedli na spletni strani CareerBuilder.com., je kar 15% vseh zaposlenih priznalo, da vsaj enkrat tedensko zamudijo v službo.

Zakaj toliko ljudi zamuja v službo?
Morda boste presenečeni, pa vendar gumb na budilki za "dremež", ni glavni krivec za zamudo. Kar 32% zaposlenih je kot glavni problem za zamudo v službo izpostavilo tegobe z jutranjim prometom in gnečo na cestah. Naslednjih 17% jih je zatrdilo, da zamujajo zato, ker ne spijo dovolj. 7% pa je krivdo zvalilo na oddaljenost šol in vrtcev svojih otrok, katere zjutraj pred odhodom v službo razvozijo naokoli. Drugi najbolj pogosti odgovori so bili še pozabljivost (da doma pozabijo mobilni telefon, denarnico ...) in slabo počutje.

Uporabite svojo domišljijo
A na srečo vseh "zaspancev" je kar 43% nadrejenih izjavilo, da občasno zamujanje ne jemljejo za prehudo, če je delo opravljeno kvalitetno in v predvidenih rokih. Seveda pa nekateri šefi ne razmišljajo tako. Več kot 27% nadrejenih je povedalo, da dvomijo v resničnost izgovorov, ki jih dobijo od svojih zaposlenih, ko le-ti pridejo prepozno v službo. Še posebej to velja za tiste, ki so redni "zaspanci". Da je njihov skepticizem opravičen, pove tudi dejstvo, da je kar 24% zaposlenih anketirancev dejalo, da si izgovor za zamudo rajši izmislijo, kot da bi povedali po resnici.

Za lase privlečeni izgovori za zamudo
V glavnem, ko boste naslednjič sedeli v avtu v nepremični koloni na mestni obvoznici in boste samo nemočno opazovali, kako minute tečejo, vaša zamuda pa se veča in veča, obenem pa že v naprej zaključili, da povedati resnični izgovor za vašo zamudo ni najboljša izbira, se domislite čim bolj verjeten in sprejemljiv izgovor, ki ga boste navedli svojemu šefu za vašo zamudo. Konec koncev se postavite v kožo svojega šefa in premislite, ali bi vi nasedli naslednjim izgovorom za zamudo:

  • Medtem ko sem veslal čez reko, sem zašel v gosto meglo in se izgubil.
  • Nekdo je ukradel vse narcise z mojega vrta in sem čakal na policijo.
  • Udeležil sem se avdicije za Pop Stars in se je malce zavleklo.
  • Moj bivši mož mi je ponoči ukradel avto in nikakor nisem mogla priti v službo.
  • Na poti v službo sem naletel na zaporo ceste, zaradi predsedniške avtomobilske povorke.
  • Zjutraj sem za trenutek izgubil spomin in se nisem mogel spomniti, kje sploh delam.
  • Zjutraj so me policaji aretirali zaradi računalniške prevare, pa smo kasneje vse razčistili.
  • Na črpalki sem ugotovil, da nimam denarnice, potem ko sem že napolnil poln tank goriva, in na poti nazaj domov, mi je počila guma in ...

Bodite del množice
Glede točnosti prihajanja v službo je najbolje, da se držite delovnih pravil vaše organizacije in prihajate v službo nekako ob takšnem času kot ostali delavci. Na primer, če že vsi vaši sodelavci pridno delajo, ko se vi komajda privlečete do svoje pisarne, potem verjetno izstopate in vas imajo za "zaspanca". Če pa kolektiv prihaja zjutraj v službo razpršeno nekje med 7:00 in 7:30 uro, potem vaše občasne zamude ne bodo tako zelo opazne. Pa vendar kronično zamujanje ne bo dobro vplivalo niti na vašo kariero niti na vaše odnose s sodelavci. Za začetek se vaš šef in sodelavci zanašajo na vas, na vaše delo, zato jih ne razočarajte. Pa tudi, ne glede na to, če vam nihče ne očita zamujanja, to še ne pomeni, da tega ne opazijo in vas ne ocenjujejo kot neresnega, ali celo nezanesljivega delavca. Kar pa lahko v nadaljevanju slabo kaže tudi pri obetih za vaše napredovanje, boljšo plačo, nagrade ali pri podajanju referenc, ko boste iskali drugo zaposlitev. In nenazadnje še nasvet ali opozorilo pred najhujšim možnim scenarijem: naj vas nekaj dodatnih minutk spanca, ne stane vaše dobre službe.


Povzeto po www.msn.com - Imaginative Excuses for Coming in Late, By Anthony Balderamma, CareerBuilder.com writer

sorodni članki