| 

Posel in moda

Telovadbo v pisarne

Telovadbo v pisarne

"Februarja, med telovadbo, se mi je porodila ideja, da bi bilo super, če bi imeli možnost telovadbe tudi vsi zaposleni. Predvsem tisti, ki veliko časa presedijo pred monitorjem in tisti, ki imajo rutinsko delo v proizvodnji. Razgibavanje je odličen protistrup za daljša obdobja mirovanja, za zmanjšanje mišične napetosti ter zmanjšanje strahov, stresa in utrujenosti. Zato sem se lotila (humanitarnega) projekta Telovadba v pisarnah, katerega cilj je, da se z redno vadbo izboljša krvni obtok in mentalna budnost zaposlenih. Posledično se zmanjša možnost za poškodbe, olajša se delo in izboljša počutje ter učinkovitost pri delu."

Zato je Bojana Rozman sestavila 15 minutni telovadni program, ki ga je kot prvemu predstavila direktorju podjetja Z, ki je bil nad njim navdušen.

"Že dan pred nastopom sem bila vznemirjena in hkrati nervozna. Strah me je bilo, če bom dobro izpeljala vodenje vaj. V četrto nadstropje, kjer je sedež firme, sem prišla par minut prezgodaj. Ko sem pokukala proti vhodu, me je tajnica prijazno povabila naprej. Med klepetom sem se povsem sprostila in že je prišel direktor. Pozitivno, odprto in sproščeno vzdušje, ki je prisotno med zaposlenimi, me je navdušilo. Direktor mi je pred telovadbo zaupal, da je težko hkrati dobiti skupaj vse zaposlene zaradi sestankov in telefonov. Zato bom enkrat vodila telovadbo, za naprej se bodo pa oni sami razgibavali. Vseeno pa bodo nakazali znesek 100 Eur Rdečim noskom, kot smo se predhodno dogovorili. Sprva sem imela v mislih, da bi vodila 15 minutno vadbo, ker pa naj bi bilo to prvič in zadnjič, sem se odločila za malo daljšo verzijo z več vajami, ki traja približno 20 do 25 minut.
V nekaj minutah se nas je 8 zbralo v sejni sobi. Bila je malo tesna, zato določenih vaj nismo mogli izvesti, ampak vzdušje je bilo fantastično. Hecanje je bil stalno prisotno in veliko smo se nasmejali. Vaje so bile pestre - tako dihalne, raztezne, razgibalne, za moč, za oči ...
Na koncu je bilo čutiti zadovoljstvo, zaradi obojega - smeha in telovadbe. Na vprašanje, kako se jim je zdelo in kako se počutijo, so mi odgovarjali, da fino, super ...
Bili so zainteresirani, da jim pošljem seznam vaj, ki smo jih delali, da bodo vadili sami. Direktorju je bilo tudi zelo všeč, zato je rekel, da bi rad tako telovadbo še ponovil.
Zelo sem se razveselila njegovega odziva. Nekaj minutno vsakodnevno razgibavanje v pisarnah se mu zdi fantastična ideja. Izvajanje telovadbe otežuje samo dejstvo, da je v tako majhnem podjetju, ki ga on vodi, težko določit termin, ko so vsi hkrati prosti. Svetoval mi je, naj poskusim v večjih firmah, kjer imajo mogoče bolj rutinsko delo. Srečanje sva zaključila v duhu, da me zelo pomembno gibanje tudi med delovnim časom, saj se izboljša počutje zaposlenih, poveča se koncentracija in posledično tudi delovna učinkovitost."

Bi poskusili tudi vi?

Vir: Bojana Rozman, rozman.bojana@gmail.com, 031/584-743

sorodni članki