| 

Posel in moda

V Ljubljani je začelo dogajati

V Ljubljani je začelo dogajati

Slovenska cesta bo do 21. junija vsako soboto od 9. do 15. ure od križišča Šubičeva–Slovenska do križišča Slovenska–Gosposvetska–Dalmatinova zaprta, saj se bodo tu odvijale različne prireditve; pestro dogajanje pa bo v poletnih mesecih po vsej Ljubljani.

Prva prireditev – Parada pihalnih orkestrov in predstavitev dolenjskih vinogradnikov – bo že to soboto, 24. maja. Na Paradi bodo sodelovale Pihalna godba Vevče, Bežigrad, Litostroj, Veterani, Vič, pridružil pa se jim bo tudi pihalni orkester iz Kostanjevice. Dolenjski vinogradniki želijo s to etnološko prireditvijo obuditi spomin na čase po uvedbi železnice leta 1894 v Novo mesto, ko so njihovi predniki pripeljali sodčke cvička iz železniške postaje na Dolenjskem v Ljubljano, tam pa so jih s konjskimi furngami pričakali ljubljanski gostilničarji. Tudi to soboto bodo pridelovalci cvička s sodčki cvička prišli v Ljubljano s posebnim vlakom. Na železniški postaji v Ljubljani bodo več manjših sodčkov cvička naložili na vozove s konjski vpregami, ki bodo krenile po Miklošičevi in Tavčarjevi cesti do gostilne Figovec. Tam bo ob 10. uri formirana povorka iz vozov, maskot »36. Tedna cvička« Cvičke in Cvička, kostanjeviške godbe z Matjažem Krhinom na čelu, princeso in kraljem cvička ter društev pridelovalcev cvička. Na osrednjem prireditvenem prostoru na Slovenski bodo uprizorili kratek kulturni program z nagovori županov, nato pa obiskovalce pogostili s cvičkom. Prireditev se bo zaključila ob 14. uri.

Tivoli bo to soboto, 24. maja v znamenju lipicancev. Kobilarna Lipica bo v počastitev praznovanja Dneva lipicanca med 10. in 13. uro v parku Tivoli omogočala brezplačne vožnje z dvovprežnimi lipicanskimi kočijami. Brezplačne vožnje z dvema kočijama in vpregami lipicancev bodo meščanom in drugim obiskovalcem na voljo na začetku Jakopičevega sprehajališča. S prireditvijo se že tradicionalno spominjamo zgodovinskega dogodka iz daljnega leta 1580, ko je vladar takratnih slovenskih dežel, karantanski nadvojvoda Karel II, 19. maja 1580 kupil posestvo Lipica s kobilarno kraških konj.

V nedeljo, 25. maja, bo svoja vrata na prostem odprla tudi Knjižnica pod krošnjami. V Parku Tivoli, pod hrastom na trati ob ribniku, bo obratovala do konca avgusta med 11. in 20. uro vsak petek, soboto in nedeljo. Ob slabem vremenu bo "zaprta", pod soncem ali oblaki pa bo mogoče brati ali listati izbrane knjižne novosti in sveže časopise ali prisluhniti bralni glasbi v živo.

Na mestnih ulicah bomo spet srečevali Ljubljanskega poštarja, in sicer v juniju vsak petek, soboto in nedeljo od 9.15 do 12.30 in od 17. do 20. ure, v juliju, avgustu in septembru pa vsak dan. Lik, ki smo ga Ljubljančani in obiskovalci dobro sprejeli, vzbuja pozornost tako z videzom kot z nagovarjanjem turistov, ki jih usmerja, jim svetuje in se z njimi fotografira. Po centru Ljubljane se premika z značilnim starinskim triciklom in v vlogi dinamične, opazne informacijske točke deli promocijske brošure in zemljevide Ljubljane ter časopis »The Slovenia Times«. Njegova vizualna podoba je oblikovana na podlagi fotografije poštarja iz leta 1860, nosi uniformo temno modre barve v kombinaciji z oranžno.

Vsak delovni dan (do 1. oktobra) se ob 18. uri lahko pridružite vadbi na prostem ob poti na Cekinov grad v Tivoliju. Program »Ljubljana telovadi« izhaja iz naravnih oblik gibanja, ki s prepletanjem in dopolnjevanjem več različnih športnih dejavnosti zagotavlja zdravje in vitalnost. Osnovni cilj programa je zagotoviti udeležencem brezplačno, zdravo in naravno obliko rekreacije pod strokovnim vodstvom.
Vadba se vsakič prične z ogrevanjem - počasen tek s spremljajočimi gimnastičnimi vajami. Glavni del je namenjen moči, hitrosti, vzdržljivosti, ravnotežju, preciznost,i srčnožilnemu in dihalnemu sistemu. Na koncu pa se posvetijo tudi raztezanju obremenjenih mišic, da ne bi naslednji dan ostali v postelji.

sorodni članki