| 

Postal sem podjetnik

Je vaša kariera obtičala?

Je vaša kariera obtičala?

27.05.2008 ob 08:12

Mnogo dejavnikov modernega življenja zahteva, da vsake toliko časa "prestavite v višjo prestavo" in da spremenite oziroma izboljšate nekatere stvari v vašem življenju. Lahko je to nakup novega avtomobila, zamenjava pohištva v vašem stanovanju ali hiši, nakup zmogljivejšega računalnika in podobno. Enako pa velja tudi za vašo poslovno pot, za vašo kariero. Naj vam naslednji napotki pomagajo, da bo vaša kariera "stekla" kot dobro podmazan motor in boste prehiteli svoje kolege!

1. Analizirajte svoje življenje.
Prvi korak, ki ga morate storiti je ta, da ocenite kako daleč ste prišli na svoji poslovni poti, vam je to zadosti ali bi šli radi še naprej. Pri tem je pomembno tudi dejstvo, ali ste v svojem življenju na takšni točki, ko lahko več časa posvetiti svoji karieri ali pa vas čakajo še druge bolj pomembne zasebne stvari, ki bodo od vas terjale čas in pozornost.

2. Načrt poslovne poti.
Če, na primer, želite postati manager ali šef oddelka, raziščite katere so tiste zahteve in pogoji (izobrazba, druge sposobnost), ki vam še manjkajo. Izrišite si plan, kako boste izpolnili vse pogoje, koliko časa boste za to potrebovali in se maksimalno pripravite na popolno raziskavo delovnega mesta, ki ga želite.

3. Nastopil je čas, da zamenjate ...
Če ste obupali nad svojo trenutno službo, je čas, da razmišljate o novi. In morda ne le o novi službi, pač pa o zamenjava poklica, o prekvalifikaciji. Privoščite si dodatno izobraževanje, raziščite nepoznane terene, morda odkrijete nove zanimive stvari in področja, za katere ste naravno talentirani. Če ste dovolj pogumni, odprite svoje podjetje in iz svojega najljubšega hobija ustvarite poslovni imperij!

4. Raziščite razvojne potenciale vašega podjetja.
Se v vašem podjetju obetajo novosti ali spremembe? Raziščite ali lahko kako sodelujete pri teh spremembah in novostih. Imate kakšna posebna znanja in sposobnosti, za katere do sedaj ni bilo priložnosti, da jih pokažete in izkoristite. Morda je sedaj napočil vaš čas!

5. Tehnološka "osveščenost".
Dandanes je tehnološki napredek stvar, ki se spreminja v nekaj mesecih, celo nekaj tednih! Zato si nikoli ne dovolite, da bi zaostali s spoznavanjem vseh tehnoloških novosti v vašem podjetju. Bodite vedno en korak pred ostalimi!

6. Vzdržujte potrebno stopnjo izobrazbe.
Če si želite stopiti eno stopničko višje, to včasih pomeni tudi pridobiti eno stopnjo izobrazbe več. Zato nikar ne oklevajte in se vpišite v šolo, kjer boste lahko pridobili potrebno znanje in certificirano diplomo.

7. Ažurirajte svoj življenjepis.
Vedno imejte pripravljen "svež" življenjepis, saj nikoli ne veste, kdaj se vam bo ponudila priložnost, da ga pokažete zainteresiranemu. Če ste ravno v fazi iskanja nove zaposlitve, imejte svoj življenjepis vedno pri sebi, da se lahko v hipu predstavite in izkoristite pravi trenutek.

8. Trenirajte svojo samo predstavitev.
Če je minilo že precej časa od vašega zadnjega razgovora za službo, potem malce potrenirajte svoj nastop. Doma pred ogledalom ali pred prijateljem izvedite namišljeni intervju in izpilite svoje sposobnosti prepričevanja in prvega vtisa, ki ga želite pustiti na razgovoru.

9. Naučite se "iskati".
Če ste nazadnje za novo služno zaprosili s pomočjo običajnega pisma, napisanega na roke, poslanega s poštno pošiljko, je čas, da se malce "modernizirate". Naučite se uporabljati ineternet, saj vam le-ta omogoča pester nabor iskalcev in ponudnikov zaposlitve. In tudi svoj življenjepis lahko izpišete na že predpripravljenih obrazcih, ter ga pošljete kar po elektronski pošti.

10. Ponovno navežite kontakte.
Če nikakor ne morete najti nove zaposlitve iz vašega specializiranega področja, pogoltnite svoj ponos, in pokličite svoje stare šolske kolege, bivše sodelavce ali bivše poslovne partnerje. Skratka čas je, da ponovno navežete že malo pozabljene kontakte, pa čeprav to pomeni malce prilizovanja in obujanja "starih dobrih časov".

Urška Č.

Povzeto po www.msn. com - Stalled Career? 10 Tips, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com Editor

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat