| 

Uporabne informacije

Postanite popularni v štirih korakih

Postanite popularni v štirih korakih

Vedno poslušamo nasvete svojih starejših kolegov, da je bistvo poslovnega uspeha v spoštovanju in da priljubljenost med sodelavci in poslovnimi partnerji ni tako zelo pomembna. Ampak zadnje študije dokazujejo, da to staro konvencionalno prepričanje v modernem času ne drži več. Kajti študije so pokazale, da je poslovna pot vedno bolj podobna seriji tekmovanj za najbolj popularno osebo, in poslovni uspeh je v veliki meri odvisen od vaše priljubljenosti med ljudmi.

Raziskave, ki so jih izvedli na Oddelku za gospodarstvo na Univerzi v Kolumbiji, ZDA (Columbia University, USA), so pokazale, da so osebni dosežki, kot so dobro delovno mesto, nagrada, povišanje osebnega dohodka in napredovanje, v večjem odstotku posledica osebne karizme in šarma, kot pa njegovo ali njeno akademsko ozadje in profesionalne sposobnosti.

Dobra novica pri tem pa je, da je priljubljenost veščina, katere se lahko priučite. Zato vam v nadaljevanju razkrivamo, kako boste v čim hitrejšem času, v štirih korakih, postali prijetni in simpatični za okolico.

Prvi korak: Bodite bolj prijazni in naklonjeni drugim.
Prijaznost je lastnost, ki vam pomaga bolj odkrito komunicirati z okolico, naklonjenost pa omogoča, da lažje in iskreno prisluhnete zgodbam drugih ljudi. Potrudite se in vedno pozdravljajte odkritosrčno in z nasmehom, kot da ste osebe, ki ste jo srečal, iskreno veseli. Pri medosebnem komuniciranju poskušajte biti kar se da pozitivni in to dokažite tudi z govorico telesa, ki največkrat "razkrije" vaše dejansko trenutno razpoloženje in mišljenje o sogovorniku.

Drugi korak: Bodite bolj pomembni!
Vaša pomembnost je povezana z interesi, potrebami in željami drugih. Bolj kot ste "pomembni", bolj vas bodo imeli ljudje radi. Pomembnost dosežete tako, da odkrijete skupne interese, potrebe, osebne želje in strasti osebe, kateri se želite približati in za njega/zanjo postati bolj "pomembni".

Tretji korak: Pokažite sočutje!
Sočustvovanje je zmožnost, da vidite tegobe in probleme drugih ljudi skozi njihove oči. Ljudje začutijo, da ste "na njihovi strani" in da jih zares razumete, kar cenijo in spoštujejo. Ko postanete bolj čustveni in dojemljivi za čustva drugih ljudi, bo vaša priljubljenost dramatično zrasla med ljudmi.

Četrti korak: Bodite pošteni!
Da boste pošteni do sebe in drugih storite sledeče:

  • sledite svojim željam in delajte tisto, kar si zares želite početi v svojem življenju,
  • živite z namenom in ciljem,
  • predajate se svojim načelom dela,
  • bodite ista oseba navzven kot ste navznoter,
  • bodite direktni in odkriti do drugih ljudi.

Urška Č.

Povzeto po www.msn.com, Be Popular at Work: Four Steps, By Kate Lorenz, CareerBuilder.com

sorodni članki