| 

Postal sem podjetnik

Tajnica - moški poklic?

Tajnica - moški poklic?

16.05.2008 ob 09:53

Nihče ne ve natančno kdaj se je pojavil poklic tajnice ali poslovne sekretarke. Pojavil pa se je s potrebo po človeku vrednem zaupanja, ki bi bil desna roka župana, predstojnika nekega mesta ali podjetja.

Znano je, da je tajniški poklic obstajal že pred ustanovitvijo rimskega imperija; večinoma so ga opravljali izobraženi moški, ki so pisali po nareku in bili velikokrat zaupniki in svetovalci. V zgodnjih modernih časih so imeli tajnike, asistente predvsem plemiči - opravljali so podobne naloge kot danes. In v vseh primerih so bili to moški. Sprejemali so ukaze v različnih jezikih, med njimi tudi v latinščini, bili pa so, kot danes pravimo, splošno izobraženi.

Z razmahom trgovine so bogati in vplivni ljudje potrebovali zaupanja vredne agente za urejanje pošte, privatnih in zaupnih zadev ter zadev, ki se tičejo države, če je bil to politik.

Po renesansi so ta poklic opravljali še vedno moški, ki so dominirali tudi v uradniškem poklicu. Opravljali so računovodska in stenografska dela in so veljali za vzorne pisarje.

V 15. in 16. stoletju so tajniki dosegali visok ugled in se vpenjali po družbeni lestvici. Njihov naziv je velikorat vključeval »osebni« ali »privatni«.

Moški so prevladovali v tem poklicu do konca 19. stoletja, ko so izumili pisalni stroj in so se v tajniški in uradniški poklic vključile tudi ženske.

Med industrijsko revolucijo na prelomu stoletja, so se pisarne morale soočiti s »krizo papirjev«. Mnogo moških je odhajalo na delo v tovarne, vendar so se ženske zelo dobro prilagodile na nove tehnologije kot so bili telefon, pisalni stroj, kalkuator,...

Mnoge so si prizadevale in so dejansko tudi ohranile poklic kot tajnice in se še dodatno usposabljale. Povpraševanje po tajnicah je bilo tako veliko, da je preseglo število tajnic.

V 30. letih prejšnjega stoletja je število moških v tajniškem poklicu še upadlo, ženske pa so »zagospodovale« v pisarnah.

Danes tajnice, poslovne sekretarke in asistentke niso le tiste, ki sortirajo pošto in odgovrajajo na klice za njihovega šefa. Zdaj velikokrat pišejo dopise, načrtujejo sestanke, organizirajo delo v pisarni, komunicirajo s strankami in še veliko drugih stvari. Tajniški poklic je tako z leti postajal bolj odgovoren in obsežnejši.

Vir: Kdo so bile tajnice nekoč?, e-časopis Tajnica, prosim?, www.dashofer.si

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Srečo | 24.05.2008 ob 23:07
Jest sem itak one man band s.p.
Srečko | 16.05.2008 ob 21:08
Danes si pa deklica za vse, šefica ma pa noge na mizi in kavo pije. Taki cajti so ja!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -2 do 2 °C

Petek
od -1 do 5 °C

Sobota
od -1 do 3 °C

Nedelja
od 1 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat