| 

Aktualno

Slovenske nepremičnine privlačne za tuje vlagatelje

Slovenske nepremičnine privlačne za tuje vlagatelje

13.05.2008 ob 10:05

Slovenske nepremičnine postajajo vedno bolj zanimive za tuje vlagatelje. Področja, ki se tujcem zdijo najbolj privlačna, pa so Prekmurje, Gorenjska in Primorska regija skupaj s Posočjem ter Ljubljana.

Izrazit dokaz za to je Londončan Justin Young, ki je decembra leta 2006 v Slovenski Bistrici odprl nepremičninsko podjetje, specializirano za prodajo slovenskih nepremičnin tujcem. Pri tem se je za razliko od drugimi Angležev, ki se navdušujejo zlasti nad Prekmurjem, osredotočil predvsem na Primorsko in Ljubljano z Gorenjsko. Young je povedal, da v Slovenijo prihaja od leta 2004 in da ga je povsem očarala. Zato se je samo dve leti pozneje skupaj z družino kar preselil v Slovenijo. Istega leta so odprli še podjetje, in sicer prvo licencirano nepremičninsko agencijo za tujce. To pomeni, da stanovanja in hiše v Sloveniji prodajajo samo državljanom drugih držav, največkrat Angležem, vse pogosteje pa jih kontaktirajo tudi Irci, Nizozemci, Francozi, Nemci in celo Američani. Za Slovenijo je po Youngovih besedah zanimanje pokazalotudi kar nekaj Rusov. Vendar pa je v njihovem primeru težje, saj nepremičnin pri nas kot fizične osebe ne morejo kupovati, zato morajo pred tem nujno ustanoviti podjetje.

Po Youngovih besedah so se zaenkrat pri posredovanju nepremičnin regijsko osredotočili predvsem na Ljubljano z Gorenjsko in vso Primorsko skupaj s Posočjem, pri cenah pa na srednji do visoki razred. Povprečna vrednost tako znaša 220 tisoč evrov, največji posel, ki so ga sklenili do zdaj, pa je bila prodaja 525 tisoč evrov vredne hiše na Bledu, ki so jo kupili neki Angleži. Pravi pa še, da so tujci nepremičnine na začetku kupovali predvsem za počitniške hiše, zadnje tri prodane hiše od štirih pa bodo postale pravi dom. Da zanimanje za slovenske nepremičnine raste pove tudi dejstvo, da je Youngovo podjetje v lanskem letu sklenilo 30 pogodb, za letos jih načrtujejo 60, prihodnje leto pa že kar 100 nepremičninskih poslov.

Vir: Informacijska borza nepremičnin www.ibn.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 18 do 24 °C

Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat