| 

Aktualno

Bo princ obubožal?

Bo princ obubožal?

10.05.2008 ob 10:40

53-letni brunejski princ Jefri Bolkiah, nekdaj eden izmed najpremožnejših ljudi na svetu je zaskrbljen za svojo prihodnost. Grozi mu namreč bankrot, lahko pa ostane tudi brez strehe nad glavo.
Jefrija, ki je mlajši brat brunejkega sultana Hassanala Bolkiaha, so pred dobrim desetletjem razrešili njegovih funkcij v brunejski vladi, kasneje pa še obtožili poneverbe denarja iz kraljeve zakladnice, v vrednosti slabih 15 milijard dolarjev. Princ je vse skupaj zanikal, vendar so bil obtožbe, glede na njegov slog življenja verjetno kar upravičene. Jefri si je namreč privoščil življenje z veliko žlico. Na najprestižnejših svetovnih lokacijah si je kupoval razkošne rezidence, hotele in ostale nepremičnine. V svoji posesti ima oz. je imel recimo kar 1700 luksuznih avtomobilov (475 mil. $ je zapravil za avtomobile znamke Rolls Royce) Za dragulje v draguljarni Asprey je zapravil 900 mil. $, nato pa jo je leta 1995 tudi kupil za 385 mil. $. Denar je tudi velikodušno delil okoli. Njegov svak je recimo od agencije Brunei Investment Agency, katere upravitelj je bil Jefri do odstavitve, dobil državne obveznice v višini 23 mil. $, njegov trener badmintona je bil za učne ure plačan 1,8 mil. $, enako vsoto pa je dobil tudi strokovnjak za akupunkturo, ki ga je najel.
Brunejski sultan se vse od razkritja poneverbe trudi, da bi povrnil državno bogatstvo, ki si ga je protipravno prilastil njegov mlajši brat. Odprl je pravo pravno vojno proti svojemu bratu. Na sodišču so se nato že leta 2000 pogodili, da bo princ vrnil večino premičnin in nepremičnin, ki si jih je pridobil. V zameno princa ne bi kriminalno preganjali, obdržal pa bi lahko poslovni in stanovanjski objekt na Brunejih. Bruneji bi zagotovili tudi 200 milijonov $, s katerimi bi pokrili finančne obveznosti, ki jih ima princ, ne pa tudi njegovih življenskih stroškov.

Ampak do izvržbe ni prišlo tako kmalu, saj si je vsaka stran po svoje tolmačila pogodbo. Začela so se obojestranska obtoževanja. Država Bruneji je princa obtoževala, da noče vrniti vsega kar si je na nezakonit način pridobil, princ pa je trdil, da je nekatere stvari kupil z vedenjem svojega brata in jih zato ni dolžan vrniti. Trdil je tudi, da hiš v domovini ne more uporabljati, saj se boji vrnitve v domovino, prodati pa jih tudi ne more, saj je take vrste hiše tam težko prodati. Lani se je dogovor, ki je bil dosežen na sodišču končno začel izvrševati. Med drugim je moral princ že vrniti pariški hotel Plaza Athénée, celotno zbirko avtomobilov, zbirko slik Picassa, Renoirja, Modiglianija in ostalih ter pet redkih diamanov, ki so bili grobo ocenjeni na 200 milijonov dolarjev. Pred dvema mesecema je Jefri izgubil še nadzor nad njegovo najelitnejšo nepremičnino, 55 nadstropnim New York Palace Hotelom. Sultan si sedaj želi pridobiti v svojo last še luksuzno rezidenco v Londonu, v kateri sedaj živi Jefri in hotel Bel-Air, v Los Angelesu.

Princ se sicer bolj ali manj strinja z vrnitvijo premoženja vendar upa, da mu bo brat pustil dovolj denarja in nepremičnin, da bo lahko nemoteno živel s svojimi tremi ženami in osemnajstimi sinovi. Pa bo res tako? Londonski odvetnik, gospod Lindsay Marr, ki ga je najela Brunei Investment Agency, prinčeve upe polaga na trhle temelje saj pravi: ” Ni razloga, da bi obdržal kakršenkoli denar ali kaj drugega, saj nikoli ni bilo nič njegovo.”

vir:zeleni.blog.siol.net

sorodni članki


Komentarji: 5 

Dodajte komentar


SILVO | 12.05.2008 ob 14:24
Dejmo si mal pomagat,no!
Galvani | 12.05.2008 ob 14:01
Mu bom jest posodu, če nima!
ata | 12.05.2008 ob 11:15
ne, ne bo!
admin | 11.05.2008 ob 23:46
Dober uč, Galvani.) Hvala za opozorilo.
Galvani | 10.05.2008 ob 12:59
Tale na slikci ni princ ampak veliki šef Bruneja, sultan Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah.
lp:)
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat